ahab

ahab Foto: Per Dyrholm

Mange gode navne er klar og godt i gang, selvfølgelig også ham, der fortæller sande historier fra Nordjylland, Mikael K. Men man skal halvtidligt op søndag formiddag for at høre ham live.

Mary Black Pressefoto

Mary Black Pressefoto

Landets nordligste folk festival – og festival i det hele taget – har åbnet ballet og fortsætter til og med sent søndag aften med et væld af navne. I år med godt fokus på den irsk, skotske og danske folkemusik og uden alt for mange mere poppede publikumsmagneter. Én af dem er Sys Bjerre, og det er der næppe mange, som kan have noget imod. En anden magnet er Mads Langer med band lørdag aften, ligesom den sødmefyldte, irske sangerinde af lidt & hvert Mary Black har et stort trofast publikum. Hun lukker festen søndag aften, efter at også Tupelo og Sharon Shannon Band har været på scenen i Skagen Kultur- og Fritidscenter. Her er virkelig irsk, populær musik for alle pengene.

Også store, populære bands som Habadekuk, Folkeklubben & engelske ahab og Coast optræder på den store scene, hvor ceilidhen som sædvanlig finder sted lørdag kl. 13. Habadekuk er modtager af dette års Danske Folkemusikpris.

På Torvescenen synger det store Flekkefjord Sangforening fredagen ind kl. 10, og senere følger bl.a. Esben Kronborg Band og The White Album. Både fredag aften og lørdag aften giver The Folk Factory den gas, og Tom Donovan lukker denne scene søndag eftermiddag kl. 14.

Sharon Shannon Pressefoto

Sharon Shannon Pressefoto

Havnescenen ved marinaen, hvor der ligger masser af lystyachts i millionklassen, har fredag kl. 17 Søren Krogh på plakaten, og søndag kl. 19.30 spiller The Dubliners gamle, men spillevende violinist John Sheehan sammen med Jane & Shane. Et herligt samarbejde for alle tre.

Kappelborg Kulturhus byder på Songwriters’ Circle fredag aften med Allan Taylor som vært for Ian Bruce og Mads Toghøj. Lørdag står Bente Kure, Leif Ernstsen, Perry Stenbäck og Frey Klarskov på scenen til Nordisk Viseaften.

Kl. 11.30 søndag formiddag står Mikael K klar med Klondyke og en stor buket fremragende sange. Mon ikke publikum får lov at opleve de fleste af sangene fra det meget fine og ”K’ske” album, ”Sange fra Nord”, der udkom for et par måneder siden. Et album, hvorpå han ”dvæler ved de små stunder i livet, tager sig tid til fordybelsen og indfanger personlige fortællinger og livshistorier fra hverdagsnordjyden.”

”Jeg plejer at skrive sange fra mit eget liv, som jeg har digtet videre på. Med ”Sange fra Nord” ville jeg sætte mig ud over mig selv og være tro mod de personer, som jeg skulle portrættere, selv om jeg somme tider pynter lidt på sandheden,” som han selv siger.

Mikael K Foto: Per Dyrholm

Mikael K. Foto Per Dyrholm

Arbejdet med ”Sange fra Nord” er resultatet af et ønske om at fortælle historier om nulevende mennesker fra det nordlige Danmark. Region Nordjylland ville gerne støtte projektet, der også rummer billeder. For Mikael K. søgte inspiration til sine tekster ved at fotografere, og det viste sig, at billederne understøttede musikken så meget, at det gav mening at samle dem i en billedbog som akkompagnement til sangene. På den måde fik teksterne levende ansigter på. Mikael K’s sange er nu altid meget levende, også disse true stories om Heksen i Himmerland, Den illustrerede mand, Sømandsenken, Fuglekongen af Skagen og alle de andre. Det er sjette album fra Klondyke.

Rootszone.dk har Per Dyrholm i Skagen, mens Claus Hellgreen afsøger den kæmpemæssige Rockskilde for noget af den folk musik, som han skrev om her på siden for nogle dage siden. Denne skribent anbefaler glad og gerne Aoife O’Donovan.

John Sheehan  og Jane & Shane Pressefoto

John Sheehan og Jane & Shane Pressefoto