Erik-Grip-Blade-200x300

Pressefoto

Visesanger i fem årtier – dét er da noget at være stolt af og  ikke mindst i lyset af, at det oven i købet har været med mange succeser undervejs. Erik Grip har været en kendt og aktiv skikkelse i mange klubber, musikhuse, kirker og festivaler igennem hele karrieren, og han er midt i en lang jubilæumsturné for øjeblikket. I september udsendte han sit album nr. 34 – sammen med sin musikalske partner gennem 10 år Henrik Gunde. Med det fejrer han det halve århundrede (!) på scenen. Det er nærmest ”ubeGRIPligt” ;-

Onsdag den 9. oktober holder han sin runde reception i Vartov i København. Stort til lykke, Erik, som jeg lærte at kende i de glade dage på det legendariske folk spillested Vognhjulet på Nørrebro. Et sted, der holdt folkemusikfanen meget højt i slutningen af 1970’erne og et pænt stykke ind i 1980’erne – og faktisk stadig er savnet af mange.

Og det er jubilaren, der fremhæves som stifter af Vognhjulet – den unge sanger fra Kastrup, som også var aktiv i Visevershusets start – et spillested i selveste Tivoli, som igennem mange år serverede folkemusik næsten hver aften i hele Tivolis sommersæson. Erik Grip har også været med i DJBFAs bestyrelse i en årrække – og meget andet.

I alle årene har han skrevet en masse sange og fik sit store gennembrud med den allerførste plade i 1975, nemlig Frank Jægers Viser. Godt nok var Jæger kendt og elsket i forvejen, men sangene satte alligevel ekstra stærkt fokus på forfatteren og digteren, der dog var død et par år inden. Det satte også fokus på  den unge sanger, Erik Grip. Karrieren var for alvor skudt i gang.

Foto: Per Dyrholm

Foto: Per Dyrholm

Har man sagt Grip følger helt naturligt Grundtvig, for sangeren leverede et brag af en plade, De Levendes Land, med en række seriøst populære fortolkninger af teolog, salmedigter, forfatter, høj-  skoleopfinder o.m.a. N.F.S. Grundtvig. Der blev skrålet meget med på ”Velkommen i den grønne skov”, som blev spillet rigtig meget i radioen. Albummet solgte 50.000 ex. det første år og har for mange år siden rundet de 100.000. En masse dygtige musikere spillede med på den, og en anden spektakulær jubilar var producer, nemlig Peter Abrahamsen. I den grad også en mand med en lang og varieret karriere, som selv lørdag den 12. oktober fejrer sine 55 år som musiker (af næsten alle slags) – og også meget andet.

Langt over 100.000 ex. sker ikke så tit mere, hverken for visesangere eller rocksangere, og visesang er måske ikke som sådan tidens hotteste genre. Men levende er den endnu, Grip er en fornem fortolker og med en fanskare, der trofast fylder kirker og klubber. Nu har han ufortrødent samlet 11 af sangene på sit jubilæumsalbum, der ikke så sært hedder ”Viser gennem fem årtier”, og den har modtaget fine anmeldelser. Som altid har han en udsøgt smag i kunsten at vælge stærke tekster – af Bo Green Jensen (to), Frank Jæger (fire), Emil Aarestrup (to), Morten Nielsen (to), Nis Petersen (den skønne ”Når kirsebærtræerne blomstrer”) og Ludvig Holstein, hvis tekst til ”Det er i dag et vejr” har fået ny melodi af Grip.

Som han selv siger, og det kan nemt høres, så er ”det hjerteblod for mig hver gang uanset stilarten, og jeg glædes meget over, at så mange gennem så mange år er blevet berørt af mit sangvalg.”

Det er endnu engang sange, der rammer dybt og vokser i takt med, at man lytter godt med. Måske liggende i sin varme sofa med tid og ro til virkelig at tage de gode tekster og melodier ind i sjælen, mens efteråret rasler i træerne udenfor – og også når sneen falder blødt og lægger en dæmper på verden. Henrik Gunde slår den helt rigtige stemning an på klaveret.

CD Erik GripJubilaren har spillet en lang række koncerter i det tidlige efterår, og turneen fortsætter længe endnu og kommer bl.a. til Torvehallerne i Vejle den 11. oktober, Halkær Kro den 25.10, Papirfabrikken i Silkeborg d. 26.10. og Musikhuset Aarhus den 31.10 og mange flere endnu.

Han har skrevet og sunget så mange fine sange, men jeg må alligevel nævne endnu et stort hit, nemlig fortolkningen af svenske Ulf Lundells ”Åbent Landskab”. Det gør jeg ikke mindst for at mindes alt for tidligt afdøde Jan Toftlund, som Erik Grip kendte og spillede sammen med i en årrække, og som skrev den danske tekst. Men det blev i meget høj grad Eriks sang – ligesom mange andre. Stort til lykke.

http://www.grip.dk/