Før Sandy Denny og Dave Cousins opnåede international berømmelse som forgrundsfigurer i hhv. Fairport Convention og The Strawbs opholdt de sig i 1967 i København i 14 dages tid. Resultaterne af dette ophold er først de senere år sporadisk dukket op fra arkiverne og er ganske enestående.

Denny og Cousins mødtes omkring årsskiftet 1966-67 i London. De var begge temmelig uerfarne folkemusikere, men fik indspillet nogle få af deres egne sange som demoer. Der var ikke stor interesse for disse i England, men via discjockeyen Tom Browne, som arbejdede for BBC og Danmarks Radio, og Karl-Emil Knudsen fra det danske pladeselskab Sonet, blev Sandy Denny og Cousins’ lille band The Strawbs inviteret til København.

De ankom d. 20. juli 1967, ikke til en sommerferie, men til et hårdt arbejdsskema for at tjene til udgifterne. Foruden de 14 aftener, som de skulle optræde i Tivolis Vise Vers Hus, ville Sonet gerne indspille materiale med dem. Det foregik om dagen i Vanløse Bio, hvor musikerne måtte pille deres lydudstyr op og ned mellem forestillingerne. Dave Cousins syntes, at der manglede en trommeslager, og de fik fat på danske Ken Gudman. Cy Nicklin fra folktrioen Cy, Maia & Robert kom også forbi og bidrog med lidt sitarspil, og Sven Lundvigs orkester kunne føje strygere til nogle af sangene.

Optagelserne blev arkiveret, og først nogle år senere, da Dennys og Strawbs parallelle karrierer tog himmelflugt, udkom nogle af sangene på et obskurt album med titlen ”All Our Own Work” med et foto af Sandy Denny og The Strawbs på Strøget i København.

Da Denny igen var at finde i Danmark, var det som frontfigur i Fairport Convention i Falkoner Centret i november 1970. Iført hippiegevandter og med en whiskyflaske i den ene hånd og mikrofonen i den anden gav hun sammen med bandet en uforglemmelig koncert. Hun nåede en flot solokarriere og blev hædret som én af Englands bedste sangerinder, før hun døde ved en fatal faldulykke i 1978. Her d. 6. januar kunne hun være fyldt 76 år. Dave Cousins og The Strawbs fik også en betydelig fremgang, og han er heldigvis stadig aktiv musiker og har sjovt nok fødselsdag d. 7 januar, hvor han fylder 78. Også Fairport Convention har været aktive siden 1967.

Selv om de gamle optagelser fra Vanløse Bio blev lavet under primitive forhold, så er de ikke kun for kompletister, men absolut værd at lytte til for alle og værd at finde. Musikken lyder meget ærlig, fordi den ikke er pyntet med effekter, og foruden Dennys signatursang ”Who Knows Where the Time Goes” findes en række gode Cousins-sange. De senere år er en række såkaldte out-takes fra samme optage-sessions dukket op, og selv disse kan anbefales.

Også nogle radiooptagelser er dukket op af fortiden. Hør f.eks. Sandy Denny som discjockey i DR’s Beatgæst:

https://www.danskkulturarv.dk/dr/beatg%C3%A6st-sandy-denn