Tønder Festivals program er ved at være fyldt – denne gang med amerikanske og danske navne (læs om de danske i artiklen til venstre for denne). Vi får et gensyn fra sidste år, nemlig Jim Lauderdale, som tager sit band The Game Changers med. Jim Lauderdale er rundet af bluegrass og har bevæget sig kompetent rundt i de amerikanske rødder. Han mestrer countrygenrens upolerede Bakersfield-sound såvel som de bløde ballader og har skrevet mere end 500 (!) sange, som mange andre artister også har sunget, f.eks. The Dixie Chicks og Elvis Costello. Sidste år vendte han på sit seneste album, ”The Long and Lonesome Letting Go” tilbage til bluegrassmusikken. Jim Lauderdale bakkes op af et fint hold af unge musikere, og vi kan forvente hele buketten af bluegrass, roots og country. De amerikanske rødder er i gode hænder her.

The Wood Brothers

50-års jubilæet byder på mange flere glædelige gensyn, og et af dem er med amerikanske The Wood Brothers, som var på TF i 2015. Brødrene er Oliver Wood på guitar/vokal, og Chris Wood på kontrabas samt multiinstrumentalist Jano Rix. Tilbage i 1990’erne havde brødrene succes i hver sit band, der spillede hhv. blues/soul/country-og jazzfusion. Men som The Wood Brothers debuterede de med et album i 2006, og i 2013 udkom det Buddy Miller-producerede “The Muse”, hvor Jano Rix medvirkede for første gang. Trioen brød dermed rigtigt igennem som liveband med deres distinkte og funkede rootsmusik. Deres seneste album, “Heart is the Hero”, er indspillet analogt på en ottespors båndoptager og har givet The Wood Brothers en mere organisk og akustisk orienteret lyd

Sanger/sangskriver/guitarist Jeffrey Martin (øverste foto)  bosiddende i Portland, Oregon gæstede med succes TF i 2022. Inspirationen til hans sange er ofte hentet direkte ud af hverdagen, som han mødte den, da han var engelsklærer i en lille by. Martin har udgivet musik siden 2009 og seneste og fjerde album “Thank God We Left the Garden” fra 2023 fik meget fine anmeldelser. Også hans tidligere album, bl.a. “One Go Around” (2017), har fået mange roser med på vejen. Hans sange beskriver tilværelsens dystre sider, det hårde arbejdsliv for mennesker nederst i samfundet og “the small town sadness”. Men Jeffrey Martin gør det på poetisk vis og med en sårbart intens stemme.

TF by night