Så er det allerede igen tiden til at sende en varm og hjertelig julehilsen til alle vores læsere: Folkemusikfans, folkemusikere, arrangører, promotere, spillesteder, pladeselskaber, festivalfolk, venner og bekendte – og alle, der holder af folkemusikscenen i Danmark og udlandet. Med fare for at gentage mig selv, må jeg også konstatere, at året er gået lynhurtigt – men med masser af folk-albums, koncerter, turneer og festivaler. Årets festivaler var til gengæld velsignet med nærmest tre måneders tørt og solrigt vejr – dog kneb det en smule på den største af dem alle: Tønder Festival.

Rootszone.dk har anmeldt og omtalt en lang række albums – for det vil jeg takke alle rootszones tre faste anmeldermænd: Claus Hellgren, Nils Thorlund og Allan E. Petersen samt Per Dyrholm, der ligesom undertegnede står for lidt af hvert og på forskellig vis beskriver og skriver om (især) den danske folk scene.

Igen i år har et større antal danske bands turneret i udlandet, og rigtig mange har udsendt albums, ligesom DMA-priserne blev uddelt igen. Det skete 10. marts i Aarhus. Organisationen Tempi er godt i gang og har stået for nogle interessante arrangementer.  Medieopmærksomheden på folk & roots er blevet lidt bedre, og det er ikke mindst Tønder Festival, der trækker det største læs her med deres dygtige PR-arbejde – og stærke navne. Festivalen formår nu at tiltrække de store medier og skabe hype om folk’en. Samtidig skal man ikke på nogen måde glemme de lokale medier omkring festivalerne, men måske ikke altid så meget om de enkelte koncerter ude på spillestederne i løbet af året.

Man kan konstatere, at Danmarks Radio stadig ikke har meget at prale af, når det kommer til at spille folk & rootsmusik på sine kanaler, selv om det dog sker takket være enkelte medarbejderes egne interesser. Når de ellers får lov. Heldigvis kører musiker, producere m.m. Morten Alfred Høirup på med sine Katten i Sækken -programmer på nettet. De går virkelig ind i og bagom folkemusikken og dens spillefolk. I næste program, d. 29. december, kan man høre, hvilke 12 albums, der blev udvalgt som ”de bedste” i 2018. Uden tvivl i skarp konkurrence med hinanden. For ambitionerne, talentet og dygtigheden er som altid på superhøjt niveau. Vi har uden tvivl en masse god musik i vente i 2019, og vi vil her på rotszone.dk følge den så tæt, som vi formår at følge med.

Glædelig juleferie – sådan en kort en holder vi også her på siden.

Mange hilsner, Lissen Jacobsen.