Efter et par måneder i Århus tager Annika Aakjær tilbage til hovedstaden for at indspille sit nye album. Hun elsker teater, men hun er først og fremmest singer-songwriter.

Foto: Martin Dam Kristensen

Annika Aakjær har været et varmt navn blandt singer-songwritere i flere år, men der har været lidt stille på den front siden udgivelsen af Missionær i 2010. Nu er et nyt album endelig på vej fra den talentfulde sangerinde og komponist.

”Som lille spillede jeg meget teater og troede, at jeg skulle være skuespiller” fortæller Annika Aakjær, der i øjeblikket spiller hovedrollen i Århus Teaters forestilling ”Snehvide”.

”Men da jeg så begyndte at skrive sange og optræde med dem, fandt jeg ud af, at det var det bedste for mig. Og selv om jeg var først i tyverne da jeg begyndte, så har jeg altid skrevet meget, men blot ikke spillet musik. Jeg begyndte at spille guitar på efterskolen og senere på gymnasiet. Jeg har aldrig kunnet spille andres sange, men kun mine egne. På efterskolen og gymnasiet var det meget vigtigt, at man kunne spille ”lejrbålssange” men det kunne jeg ikke,” forklarer hun.

Annika Aakjær stammer fra det nordjyske, og på spørgsmålet om der er noget specielt i luften deroppe på grund af flere store sangskrivere, svarer hun: ”Folk, der siger, at Allan Olsen eller Niels Hausgaard skriver sjove sange, eller siger at jeg gør det, tager helt fejl. Fordi der er en meget stor alvor i det. Men det der måske er typisk for det nordjyske er, at man ikke er selvhøjtidelig. Allan Olsen er en af mine gode venner, og jeg synes, at han skriver nogle fantastiske sange. Musikalsk set er der meget langt mellem ham og mig. Men jeg har ikke noget imod sammenligningen.”

Annika Aakjær fortæller videre: ”Men det har været en dejlig ting, at nogen, der er på mine forældres alder, ved, hvad de snakker om, som netop Allan Olsen og Niels Hausgaard. For jeg kommer fra et sted og en familie, hvor man ikke stiller sig op med noget, som man ikke forstår.”

Siden udgivelserne Lille Filantrop i 2008 og Missionær for tre år siden har Annika Aakjær ikke ligget på den lade side.

Pressefoto

Hun har spillet Daimi i filmen om Dirch Passer, spillet kabaret, musical, været med i forestillinger på Nørrebro Teater og senest i julekalenderen 2012, inden hun her i begyndelsen af året fik hovedrollen som Snehvide på Århus Teater.

”Jeg har altid drømt om at spille skuespil og lave komedier, og selv om det har været meget forskelligt, så er det ligesom at komme på ferie. Men selv om det er dejligt at komme på ferie, så er det også rart at komme hjem igen. Sådan har jeg det med teater. Hver gang jeg spiller skuespil, så forstår jeg, hvorfor jeg ikke er blevet skuespiller, og jeg er glad for, at jeg ikke kun laver det. Der er stor forskel på at spille skuespil og så synge for et publikum med mine egne sange,” mener singer-songwriteren og fortsætter:

”Når jeg spiller teater, går det ud på at man skal blive en anden. Når man spiller mine egne sange, så skal man prøve at være sig selv, for så er det dig, de vil have.”

Om sit nye projekt fortæller Annika Aakjær: ”Min tredje plade bliver meget personlig. Jeg begynder snart at indspille det. Denne gang har

jeg mange flere sange at vælge imellem end tidligere, men jeg skal vælge 10 numre.”

Annika Aakjær afviser, at hun vil bruge mere end 10 sange på sin cd. For hun mener, at en cd, en koncert eller et skuespil ikke må være for langt. Så derfor bliver det ikke hende, der eksempelvis udgiver et dobbeltalbum.

Om skriveprocessen forklarer hun: ”Jeg kan ikke sætte mig ned og skrive om et bestemt emne. Måske kan man skrive et vers eller to på den måde, men ikke en hel sang Så jeg skriver bare og så omkring andet vers, så ved jeg, hvad jeg skriver om, og så går det bare. Jeg synes selv, at jeg har lavet den bedste debutplade og den bedste opfølger, som jeg har kunnet med de midler, jeg nu havde til rådighed.”

Pressefoto

Om emnerne på albummet fortæller hun: ”Jeg skriver ikke politiske sange, for jeg har ikke mere  det samme behov, som da jeg var yngre, og de politiske sange er ikke universelle. For de handler om personer eller episoder, som er tidsbestemte. Så jeg skriver mere sange, som den, der hedder North State, der er en satiriske samfundssang, som hænger begge sider ud uden at pege fingre af nogen. Den stiller spørgsmålstegn.”

”Jeg bliver inspireret til mine sange, ved at se ting, som andre ikke ser. Men på min nye cd er flere af numrene også selvreflekterende og personlige. Det er jo altid nemmere at skrive om andres problemer end om sine egne, så derfor har det taget lidt længere tid med denne.”

Den 30-årige singer-songwriter nævner også, at en af fordelene ved at have lavet så mange forskellige ting er, at det giver et stærk netværk.

”Jeg ville gerne kunne det, som Kim Larsen og Rasmus Seebach kan. Samle folk om noget, synge sange, som folk kan bruge. Det ville jeg også gerne kunne, bare som mig selv. Det er nok, fordi det er svært at skrive på dansk. For på engelsk kan folk slippe af sted med alt. Jeg synger på dansk, fordi det er her folk hører efter, og jeg bedst kan ramme dem.

”Nu glæder jeg mig til at komme hjem fra ”ferien” og arbejde som sangskriver, når jeg slutter med sidste forestilling på søndag. (3. marts),” slutter Annika Aakjær inden hun går tilbage til teatret og forvandler sig til Snehvide for et par timer.

http://www.annikaaakjaer.com/