Amerikanske Laura Cortese og hendes ”Dance Cards” er lige et smut i København onsdag 27. maj. Koncerten foregår fra kl. 19.30 på Bartof Station klos op ad Frederiksberg metrostation, inden trioen skal på en længere turne i Sverige. Som optakt til en givetvis stor aften spiller Fru Skagerrak, der er en relativt ny, spændende nordisk trio.

Foruden Laura består dansekortene af landsmanden Natalie Haas og svenske Lena Jonsson, og de suppleres af en anden kvindetrio – den nordiske Fru Skagerrak. Der er lagt op til en stor aften.

Laura Cortese har været i Danmark før, bl.a. har hun spillet på Strib Festival sammenmed Tao Rodrigues – ja, Pete Seegers barnebarn. I øvrigt har hun også spillet med PS himself, og jeg mener, at hun har spillet i København før. Hun og svenske Lena Jonsson er violinister, mens Natalie Hass spiller cello. Laura Cortese er fra San Francisco, men lærte at spille violin på Berklee College of Music og er meget rost for sine originale kompositioner, arrangementer og fortolkninger af oldtimers, bluegrass, country og keltisk musik.

Natalie Haas er fra Californien, men bor i Montreal, og hun er en stærkt eftertragtet og anerkendt cellist. Hun har især turneret verden rundt med den skotske violinist Alasdair Fraser i mere end 15 år og er også efterspurgt studiemusiker. Lena Jonsson har studeret svensk folkemusik på Royal Swedish Academy of Music i Stockholm og har spillet violin, siden hun var seks år. Hun turnerer ofte med et af de tre forskellige bands, som hun er aktiv i, og underviser også.

Maja Kjær Jacobsen

Maja Kjær Jacobsen

Trioen har turneret i både USA og Europa i alle mulige kontekster, og de afholder gerne workshops i både violin, dans og sang, når der er tid indimellem. Alle tre har gået på det kendte Berklee College of Music, hvor man virkelig bliver udlært, både når det gælder at kunne sine traditioner, men også med hensyn til at skabe innovativ og kreativ musik. Fru Skagerrak består af Maja Kjær Jacobsen, Anna Lindblad og Elise Wessel og begyndte så småt at spille sammen i backstage-baren på Tønder Festival i 2011, men først efter tre gange mere i Tønder blev de for alvor en trio. De spiller musik fra landene omkring Skagerrak og med stænk fra både Nordsøen og Atlanterhavet – nordisk musik af både ny og ældre dato, som er en del af deres fælles skandinaviske historie, sprog og mentalitet. Trioens fællesskab udtrykkes gennem deres musik.

Maja Kjær Jacobsen diverterer med midtjysk traditionsmusik på både violin og sang (på dialekt) og er så i øvrigt den ene halvdel af duoen Maja & David (Boulanger fra Quebec), som i år spiller på Tønder Festival. Elise Wessel Hildrum fra Norge spiller de såkaldte søfløjtemelodier fra Buskerud Amt foruden blokfløjte og violin, mens svenske Anna Lindblad spiller melodier fra hele Sverige, især fra vestkysten, med kraftfuldt nærvær og glæde i sit violinspil. Men hun viger absolut ikke tilbage for hverken irsk, cajun eller oldtime.

De tre giver sammen et dagskursus i nordisk folkemusik den 30. maj på Skørping Skole i regi af Himmerlands Folkemusikskole.