Foto: Ron SzeznakEn af engelsk folks definitive frontfigurer igennem mange år – superguitarist & singer-songwriter Richard Thompson – står solo og akustisk på scenen i København tirsdag d. 5. august.

Han har primært arbejdet som solist i de seneste mange år og er en af den engelske folkscenes allermest respekterede musikere. Ovenikøbet har han været det fra sin pure ungdom, hvor han var med til at etablere bandet Fairport Convention. Sammen grundlagde de nærmest begrebet folkrock, og både Thompson og Fairport er i højeste grad still going strong, næste weekend gælder det bandets egen festival i Cropredy.

Richard Thompsons europæiske turné lakker mod enden med koncert i Stockholm søndag aften og torsdag aften i Zoetermeer i Holland. Tirsdag gælder det altså Amager Bio i København. Senere i august spiller han på flere af de utallige engelske folk festivaler. Om han dukker op i Cropredy som gæst hos Fairport Convention, når de spiller deres sædvanlige tre timers sæt lørdag aften d. 9. august, er ikke til at sige, men det ser i al fald ud til at være en mulighed. Det er set en hel del gange før. I oktober turnerer den flittige musiker i USA, og han har et kæmpekatalog af sange at vælge imellem efter en sangskriver- og performerkarriere på +45 år og +20 albums i eget navn foruden mange compilations og live-albums. Han spiller stadig både akustisk og elektrisk guitar på niveau med de allerbedste og har modtaget adskillige priser, og stemmen fejler heller ikke spor.

Mange andre har indspillet sange af Richard Thompson – bl.a. R.E.M., Christy Moore, Los Lobos, Elvis Costello og Eleanor Shanley. Hun har haft stor succes med hans sang fra 2004 ”From Galway to Graceland”, en efter min mening fjollet historie om den modne kvinde, der absolut må besøge Elvis Presleys Graceland ”to be with the king.” Langtfra hans bedste sang, men man kommer alligevel til at holde af ”the damn song”. Han har skrevet utallige andre og bl.a. soundtracket til filmen ”Grizzly Man”. Han skrev også i Fairport Convention-tiden ”Meet on the Ledge”, et nummer som sædvanligvis runder lørdag aften og dermed hele festivalen af i Cropredy.

Men inden da kan et talstærkt publikum (der er kun få billetter tilbage) få en stor oplevelse i Amager Bio tirsdag 5. august. Og mon ikke den gamle klassiker og titlen på hans debutalbum sammen med Linda Thompson ” I Want to See The Bright Lights Tonight” er på sætlisten?

I 2013 udkom ”Electric”, og nu er ”Acoustic Classics” netop lige udsendt.

http://richardthompson-music.com/