Når man går rundt på eksempelvis Skagen Festival og vælger at lytte til en koncert med en musiker, som man ikke kender meget til, så kan man selvfølgelig godt blive skuffet. Men heldigvis også positivt overrasket. Det samme gælder selvfølgelig for det publikum, der har betalt entré til Torvescenen, og så måske bare skal have det hele med.

Torsdag aften under Skagen Festival stod Kasper Buch som aftenens sidste programpunkt. Mange var måske begyndt at tænke på at drikke ud og forlade teltet, men efter de første par numre blev alle siddende For det blev en underholdende og meget velspillet koncert med den unge musiker med band, og det endte med velfortjent stående applaus til den unge Tønder-musiker.

Rootszone.dk mødte Kasper Buch dagen derpå: ”Jeg er vokset op i en kernefamilie, hvor mine forældre dog blev skilt, da jeg var syv. Min mor har altid spillet klaver og har optrådt som pianist i forskellige sammenhænge, så jeg er vokset op med musik i baggrunden. Som 12-årig ønskede jeg mig en akustisk guitar i julegave. En månedstid før jul kom jeg ind på min søsters værelse og så en underlig bule under hendes dyne. Så jeg sprang op i sengen og landede på en underlig trekantet pakke. Jeg åbnede den og så, at det var den guitar, jeg havde ønsket mig de sidste tre måneder. Jeg skyndte mig at pakke den sammen igen, og nu var der pludselig rigtig lang tid til juleaften”.

Kasper Buch fortæller: ”Jeg fik guitarundervisning, og gik på musiklinjen. I 2016 fik jeg den tanke, at jeg ville prøve at skrive min egen musik. Vi sad på Tønder Festival det år og lyttede til et folkemusikorkester, der spillede utrolig godt med seks mand på scenen, og det drømte jeg om at kunne gøre. Jeg spillede i Southern Sound med lidt blandet musik, men mest rock og metal, så det var langt fra folkemusikken. Men jeg er jo født og opvokset i Tønder og er kommet på festivalen gennem mine drengeår. Det var dengang, man skulle have armbånd på, så jeg blev frivillig og kunne godt mærke, at jeg havde nogle ambitioner, som jeg ikke kunne få opfyldt i Southern Sound, så efter tre år trak jeg stikket”.

”Jeg samlede et helt nyt hold og udgav det første album Memories i mit navn i 2020, fik en del airplay på P4 og P5 og avisomtale og har efterfølgende optrådt over det meste af landet. Men Tønder Festival har altid været et stort mål, da jeg jo kommer derfra og har set Tønder som inspirationskilde, men det er desværre ikke lykkedes endnu. Jeg har spillet på Strib Vinterfestival på cafescenen to gange, og er nu booket til Hal 1 næste år. Så det har givet pote, og det har været en god investering at spille på cafescenen og komme i folkemusikkredse og nu de to koncerter her i Skagen. Så jeg glæder mig rigtig meget til at spille i Strib med mit band.”

Kasper Buch beretter videre om sin baggrund: ”Det er jo ingen hemmelighed, at jeg bliver tit sammenlignet med Jacob Dinesen, for vi er jo begge fra Tønder. Jeg er også gået lidt i samme fodspor som Jacob, da han også kom på Skagen og Strib og spillede på de mindre spillesteder i starten. Jacob er en meget dygtig musiker og jeg har meget stor respekt for ham, men jeg er Kasper Buch og ikke en kopi af Jacob Dinesen. Jeg skriver min egen musik. Inspiration henter jeg bl.a. hos Signe Svendsen og Paul Krebs og fra udlandet Jason Isbell (spiller i Vega 9. november). Han har virkelig fat i Nashvillerødderne, som jeg kan lide, og når folk spørger, hvad slags musik jeg spiller, så siger jeg folk, country, americana, lidt efter hvad humør, jeg er i. Det ideelle er at være i det selv og være tilfreds med den musik, man skriver, og ikke stræbe efter at folk skal kunne lide alt det man laver”.

Inden Kasper Buch gik til sin anden koncert i Skagen for nu tre uger siden, sagde han: ”Mit wakeup call var på Færøerne, hvor jeg i 2020 skulle spille på hotel Hafnia, hvor nogen af mine følgere har en musikforening. Lige i den periode syntes jeg, at det var svært at komme ud med min musik, og der er mange om budet. Men der blev jeg bekræftet i, at der findes et publikum for alle genrer, Man skal ud og møde publikum i øjenhøjde og ikke sidde og vente på, at musikken bliver streamet. Man skal komme ud med sine fortællinger og sin musik, så folk hører, hvem jeg er. Så gik den talentfulde sanger og guitarist ind til sit band og de fik igen velfortjent applaus.