Kristian Bugge, violin, og Morten Alfred Høirup (guitar) har sammen spillet ud med en digital single, og det er et dejligt nummer, som rummer sommer og solskin. Det starter lige på og ikke hårdt, men meget melodisk og supersympatisk. De har indspillet det sammen med deres to finske musikervenner, Tapani Varis og Ero Turkka på hhv. kontrabas/jødeharpe og mundharmonika/overtone + strubesang, som jeg dog ikke rigtig kan høre.

Man kan håbe på, at den bliver spillet rigtig meget rundt omkring. F.eks. kunne de jo lægge den på TikTok, ligesom skotske Nathan Edwards gjorde for vel godt et år siden md sin sea-shanty ”Wellerman”, som blev en kæmpesucces og skaffede ham kontrakt med Universal Music!

Det er Bugge og Høirups første fælles bud på helt ny musik med rødder i den nordiske folkemusiktradition. Begge musikere er som nok bekendt veteraner på både den danske og internationale folkemusikscene med masser af turneer i ikke mindst USA, hvor deres danske folkemusik har vakt begejstring mange gange i diverse sammenhænge. Nu har de sammen skrevet og udgivet nummeret ”Ylva’s Welcome/Ylvas Velkomst”.

Det er både historien om en lille pige ved navn Ylva, som er Bugges niece og kom til verden i starten af sidste år, og om det stolte handelsskib Ylva, der kommer hjem efter en og begivenhedsrig rejse til fremmede lande. Dens tema er tro, håb og kærlighed.

”Vi var meget optaget af Kristians søsters dejlige, lille pige, som skulle hedde Ylva og af livsrejse, som hun nu skal ud på i de næste mange år. På samme tid fik vi ligesom billedet af et gammelt sejlskib, som vender hjem efter at have rejst tusinder af sømil i al slags vejr. Med vores melodi vil vi gerne give lytterne et håb og en tro på, at det hele nok skal gå godt. Vi vil også gerne give et ordentligt skud energi og lyst til bare at skråle med”, siger de to.

Det er i al fald en positiv og glad melodi – og en dejlig velkomst til en lille pige. Den skal nok vække begejstring, når de forhåbentlig også kommer til at spille den live. Ylva’s Welcome er indspillet og mixet hos producer og lyddesigner Torben Sminge i hans Snowville Recordingstudio i Odense, og mastering er foretaget af Søren Oliver Due.

Morten Alfred Høirup har også for nylig udgivet en nodebog med 25 af hans egne melodier, og bogen indeholder også mange historier fra hans mange rejser som musiker. Jeg vender tilbage til bogen snarest.

Udkom 24.juni på digitale medier.

Udgivet af: Go’ Danish Folk Music