Kira Skov Pressefoto

Kira Skov Pressefoto

Endnu engang afslører Tønder Festival flere navne på den i forvejen spændende plakat. Både nogle, der har spillet på festivalen før – og ikke for så længe siden – og helt nye navne som f.eks. amerikanske Anderson East og canadiske Fortunate Ones.

Koncerten i Tønder bliver den første for en hastigt voksende stjerne på USA’s rhythm & blues og roots-himmel. 27-årige Michael Cameron Anderson fra Nashville har vakt begejstring med sin sjælfulde, men også rå stemme. Han fik i 2015 sit nationale gennembrud med albummet ”Delilah”, produceret af Dave Cobb. Han står også bag tre af de nye, hotte countrynavne Sturgill Simpson (som vi kunne opleve sidste år), Chris Stapleton og Jason Isbell, der er et af festivalens hovednavne i år.

Fortunate Ones Foto: Tom Cochrane

Fortunate Ones Foto: Tom Cochrane

Fortunate Ones er Catherine Allen og James O’Brien fra Newfoundland, som har opnået stor popularitet og sidste år modtog Canadian Folk Music Award som ”Vocal Group Of The Year”. De har spillet som duo siden 2013 og udsendte i 2015 deres debutalbum The Bliss. To sange herfra har ligget på førstepladsen på den landsdækkende CBC Radio 2’s Top 20. ”To stemmer, der synger som én”, siges det, garneret med guitar, klaver og harmonika. Deres folk-pop, som festivalen beskriver det, er gået direkte ind i manges hjerter. Duoen er så ’fortunate’, at de skal spille på Tønder Festival, og mon ikke vi også er heldige at få denne første mulighed for at høre dem?

Der er genhør med en anden og meget elsket duo, nemlig de charmerende og dygtige brødre Harry og Alfie Hudson-Taylor fra Dublin. Kendte og elskede siden de første gang optrådte i Tønder 2012, hvor debuten ”Battles” også udkom. Siden udkom to EP’er og i januar 2015 albummet ”Singing For Strangers”. Det kan man ikke sige, at de gør i Tønder! De har spillet support for Jake Bugg og medvirket i en hyldestkoncert for Paul Simon, og mange bemærkede selvfølgelig slægtskabet med Simon & Garfunkel. Og må man lige kaste The Everly Brothers med ind…

Endnu et gensyn, nemlig med et band, der vakte berettiget opsigt sidste år og dermed spillede sig ind i dette års program. Navnet er Three Tall Pines, som sjovt nok består af fire mand: Sangskriverne Dan Bourdeau, guitar/vokal, og Joe Lurgio, mandolin og vokal, der startede bandet. Siden er Ethan Rbbins kommet med på bas og Conor Smith på violin/vokal. De er bl.a. blevet kåret som ”Bluegrass Band Of the Year” i Motif Arts Magazine, men deres bluegrass er trods stærke traditioner også et moderne crossover, der gik lige ind på TF 2015 og mange andre steder.

Three Tall Pines Pressefoto

Three Tall Pines Pressefoto

Så er det tid til en trio, nemlig Talisk fra Skotland. Et ungt band, der virkelig er på vej op, op på den britiske folk-scene. De vandt sidste år BBC Radio 2 Young Folk Awards, og på Folk Radio UK fik de blandt andet følgende ord med på vejen: “Musikaliteten er fænomenal, og entusiasmen er smittende”. Mohsen Amini startede tidligt og er allerede toneangivende på sin concertina. Sammen med ham er Hayley Keenan, violin, der studerer på Royal Conservatoire of Scotland, og guitaristen Craig Irving, som også spiller i flere andre upcoming folk-bands. De udgør en tætspillende trio med styr på traditionerne. På pladedebuten ”Abyss” har de gæstemusikere fra både Mánran og Rura. Så det…

Hudson Taylor Foto: per Dyrholm

Hudson Taylor Foto: Per Dyrholm

Sidst men ikke mindst træder Kira Skov så op på en folk-scene. Men hendes musikalske univers er hinsides snævre opfattelser af genrer, og hun afsøger gerne nye veje. Det er snart længe siden, at hun kom hjem fra nogle års rakkerliv rundt i England og USA og dannede bandet Kira & The Kindred Spirits – det var faktisk i 2002, og hun er for længst anerkendt som værende noget helt specielt. Det bliver spændende at se og høre, hvordan hun vil gribe det hele an i Tønder, men vant til at veksle og mikse genrerne er hun jo, og det bliver sikkert til et UG, som det hed engang i forne tider. Hendes seneste album med den poetiske titel ”May Your Mind Explore A Blossom Tree” udkom i oktober 15 og blev flot modtaget.

Så nu består Tønder Festivals plakat af mere end 40 navne af alle mulige fine slags. Får vi ét pletskud mere – eller flere? Og kan man aflyse al sin søvn i dagene & nætterne 25. – 28. august og måske nå det meste??

www.tf.dk