Lige om lidt er det igen tid til årets Halkær Festival, og datoerne er fredag 7. juni til søndag d. 9. juni. Starten går kl. 17, lørdag og søndag kl. 13.00, og som sædvanlig et det en meget blandet og farverig musikbuket, som holdet bag festivalen har bundet sammen af folk fra adskillige lande.

Nuala Kennedy

Golosa La Orquesta fra Chile er på sin anden turné i Danmark. Det er et band, som sprudler af musik, der er inspireret af både folk, jazz og rock, og som har stor fokus på det vokale, og det sker med bandets nye sangerinde, Carolina Martínez, i front. Hun har trukket bandet i en ny og inciterende etnisk-inspireret retning og suppleres af gode kræfter på violin, harmonika/keyboard, guitar, bas og trommer.

En helt anderledes, men meget markant kunstner fra Irland kommer også til Halkær Kro, nemlig Nuala Kennedy inklusive trio. Hun kommer med to af sine faste musikere, nemlig Jefferson Hamer og Eamon O’Leary, men spiller (bl.a. fløjte) og synger også i diverse andre sammenhænge. 42-årige Nuala Kennedy spiller i store dele af verden og bor i USA sammen med sin også højtanerkendte musiker A.J.Roach og deres børn. Hun vil også i løbet af weekenden spille sammen med The New Jungle Orchestra og Himmerland m.fl.

Himmerland

Himmerland fra hhv. Danmark, Sverige og Ghana har nu efter fem års pause udgivet sin fjerde CD, som er inspireret af maleren Oluf Høsts citat ”Ægte Folketone fra en Global Afkrog kan erobre verden”. Det har bandet gjort med lange turneer i bl.a. Australien og New Zealand, men med Danmark og Skåne som udgangspunkt samt med lange tråde ind i verdensmusik og jazz ved bl.a. Ayi Salomon fra Ghana. Eskild Romme er (naturligvis) med, ligesom han er dybt involveret i selve festivalen og Halkær Kro i det hele taget.

Lørdag byder på afrikansk-etnisk tema med både Moussa Diallo Band og Pierre Dørges New Jungle Orchestra (Ghana, Mali, Gambia, DK, No). De to langtidsholdbare orkestre med base i Danmark deler scenen, også med gæster fra andre bands på festivalen. Med kommer også navne som Dawda Jorbateh, Salieu Dibba og Ayi Solomon, og det skal nok føre til en fed, farverig og multifacetteret musikalsk rejse. Tanken er at skabe en junglefest, og det vil helt sikker lykkes, også med Nuala Kennedy på irske fløjter. Sikke et natbal publikum kan forvente sig.

Golosa

Fransk-canadiske Les Poules a Colin fra Quebec, Canada) tilhører den unge generation og har allerede gjort indtryk mange steder med deres sprudlende musik med franske rødder og talent i det hele taget. ”Hønsene fra Coulin” er børn af folkemusikere og har fået musikken ind lige fra barndommen. Det er fire unge kvinder og en enkelt hane, som tilsammen spiller violin, guitar, bas, klaver og banjo, og de kan også opleves på årets Tønder Festival.

Stort set alle de nævnte står for afslutningskoncerten søndag. Jo, musikken blomstrer i Halkær.