Selvfølgelig er det folkemusikkens Hall of Fame, som folkemusiker, sangskriver, historiefortæller, humorist, satiriker og ja, simpelt hen entertainer Niels Hausgaard optages i d. 19. november ved et arrangement på Hagges Pub i Tønder. Selvfølgelig i Tønder. For det er jo netop på initiativ af Tønder Festival Fond, at der i juni 2021 blev etableret en folk-Hall of Fame, og byen er bare folkemusikkens hovedstad. I november blev nu afdøde Povl Dissing optaget som den første. Han nåede selv at tage imod æren under årets uddeling af DMA Roots-priserne i Tønder Kulturhus.

niels hausgaard

Foto: Per Dyrholm

Niels Hausgaard bliver fuldt fortjent det andet medlem, og han er uden tvivl et oplagt valg. Han er en ener, som har stået på de danske scener i 50 år, altid med stor succes, og han har spillet på Tønder Festival i næsten lige så mange år. Han hører til her og har i alle årene været et trækplaster, som hvert år skaber lange køer på TF, ligesom hans godt fire måneder lange, årlige turné er lig med udsolgte huse her, der og alle vegne i Danmark.

På et særligt arrangement i Hagges Musik Pub bliver den 78-årige og stadig meget aktive ”politiske spøgefugl” officielt optaget i folkens Hall of Fame for folkemusikken. Med den er der nu skabt et forum, hvis formål er at hædre udvalgte og fremtrædende kunstnere i dansk og international folk- og rootsmusik. Meningen er, at Hall of Fame bliver en del af det kommende center for folkemusik, som vil blive åbnet i byens tidligere stationsbygning – lige på ruten til festivalen. Bestyrelsen i festivalfonden vil bede et skiftende udvalg om hvert år at udpege medlemmer til Hall of Fame.

At Niels Hausgaard nu bliver det kun andet medlem er en både fortjent og soleklar hyldest til en mand kendt for både humor og holdninger. Begge dele er lige vigtige elementer i hans shows, der altid indeholder en lang række nye sange med både politisk og polisk (sjovt) indhold. Han kender folkesjælen her til lands, og vi tager gerne imod hans underfundige måder at fortælle os om den – og han griner også selv en del undervejs, inden det igen er tid til alvor på den musikalske måde. Hans koncerter er aldrig ens, der er plads til improvisation, og det hele afhænger af aftenens publikum og kontakten med det, siger han.

”Niels Hausgaard spiller en rolle i den samfundsmæssige debat og insisterer på at have en holdning til den verden, som omgiver os”, understreger Poul-Henrik Jensen, næstformand i Tønder Festival Fond.

Til arrangementet er der fri entré, men det er nok om at være hurtig. Fra kl. 19 d. 19. november spiller Jane & Shane og Allan Olsen, og mon ikke modtageren selv kan finde på at sige og spille noget? Han får overrakt et kunstværk i prosa og træ skabt af forfatter og kunstner Sanne Flyvbjerg og billedkunstner og formgiver Søren Assenholt. Kunstnerparret har i flere år haft samarbejde med Tønder Festival og skabt værker af kunstnere på festivalen. Prisen overrækkes af Sara Indrio, forkvinde i Dansk Artist Forbund.

Turné 2023 har fået navn, nemlig “The Danish Dane”, men indholdet er givetvis ikke klart, for det skal jo som altid være aktuelt, vedkommende, relevant og spot-on. Ligesom i år vil Niels Hausgaard ledsages af pianisten Martin Schack formentlig som sædvanlig fra starten af januar til slut-april.

Øverste foto: Maria Bjørn