Bill Keith i Admiralgade

Bill Keith i Admiralgade

Da Bill Keith døde for nogle dage siden, mistede bluegrassmiljøet én af sine markante banjospillere. Allerede i starten af 1960’erne var han en del af Bostons folkemusikscene, hvor han spillede med Joan Baez, Bob Dylan, Jim Rooney og Jim Kweskin Jug Band. Han gjorde sig for alvor bemærket, da Bill Monroe hyrede ham til sit Bluegrass Boys i slutningen af 1960’erne. Ikke kun blev han professionel, men han udviklede en særlig melodisk spillestil, som dengang var progressiv og nu er et vigtigt pensum for banjospillere.

Han udgav kun enkelte album i eget navn, men på grund af hans store talent blev han siden en travl session-musiker og medvirkede på mange folk- og rockindspilninger, og han var medlem af grupperne Muleskinner og Woodstock Mountain Revue. Han udviklede Keith-tunere (stemmemekanismer til banjo) samt specielle strenge, udgav en lang række instruktionsmaterialer, og han var en dygtig musikunderviser og ambassadør for banjoen og bluegrassmusikken.

Det nød vi godt af, når han besøgte Danmark og gav workshops. Hans stille og venlige gemyt stod i kontrast til hans begejstring for bluegrass og hans ekspressive spillestil. Han blev optaget i IBMA Hall of Fame få uger før sin død. Bill Keith blev født 20.12.1939 og døde 23.10.2015.