Glasgow er en fantastisk musikby – ikke mindst i den ellers så grå januar.

Også i år er danske musikere på banen ved den kæmpestore musikevent i Glasgow, som er nået til 22. år. 18 dages musik fra den 15. januar og frem til og med d. 1. februar. Det er ret storslået og et gigantisk overflødighedshorn, som man næsten kan synes indeholder for meget. På den anden side er der næppe nogen, udover evt. festivalarrangører, som kan være der igennem hele eller det meste af perioden, så uanset hvilken weekend eller hel uge man vælger, vil der altid være rigeligt at vælge imellem. Derfor også meget, man ikke får hørt, sådan må det være. For musikken er fordelt på ikke mindre end 18 spillesteder af forskellig størrelse og karakter. Men blot at opleve stemningen i nogle dage og få godt fyldt op på musikkontoen af en lang række topnavne giver da et boost.

Harald Haugaard og Helene Blum.

Harald Haugaard og Helene Blum.

Det danske islæt er i år (igen) Nikolaj Busk & Ale Carr, nemlig sammen med Rune Tonsgaard Sørensen og dermed det danske succesband Dreamers’ Circus – et ”kaleidoskopisk koncentrat af musik”, som der står i oversigten. De spiller den 18. januar i Tron Theatre, som er et stemningsfuldt,  ikke så stort venue, men som Dreamers’ Circus vil fylde med overdådig og for mange lidt fremmedartet og i al fald meget ambitiøs musik. Harald Haugaard og Helene Blum står på plakaten senere på måneden, og det samme gælder danskfødte Maggie Björklund, der spiller pedal steel hos Lambchop. Et andet nordisk besøg på CC er Nordic Fiddlers Bloc.

Julie Fowlis

Julie Fowlis

At nævne alle solister og bands her er helt uoverskueligt, og de er under alle omstændigheder fordelt på alverdens spillesteder med to navne hvert sted, ligesom der de allerfleste aftener vil være 12-15 koncerter rundt omkring. Udover det er der bunkevis af workshops i dagtimerne foruden en festivalklub, der holder åbent til hen ad kl. 05, og hvor mange musikere lige giver et par numre ekstra.

Men nogle navne skal I have og hvorfor så ikke nogle af dem, I måske har hørt i Danmark? Eksempelvis Hudson Taylor, Julie Fowlis, Seth Lakeman, Andy Irvine, Donal Lunny, Karan Casey. Kate Rusby, Eliza & Martin Carthy, Adam Cohen. Justin Townes Earle, Danu, der fejrer 20 år som band, og det skotske storband Shooglenifty, som fylder hele 25 år, amrikanske Jeff Tweedy. Heidi Talbot og Luka Bloom. Som altid Michael McGoldrick (han er simpelt hen med i så meget, at han ikke kan undværes/undgås og heller ikke bør blive det!).

Karan Casey

Karan Casey

Og Kris Drever, Aly Bain, Skerryvore, John Spillane, Hayseed Dixie, Eddi Reader, Karen Matheson, canadiske The Barr Brothers, der begejstrede i Tønder i 2013 (ligesom de fleste af de nævnte har gjort), Aoife O’Donovan, ex-Crooked Still, som spiller i København d. 31. januar, Angelique Kidjo, Nils Lofgren, Van the Man og igen musikbuketten Transatlantic Sessions både den 31. januar og søndag 1. februar, som også byder på Calexico. Ja, hvem der havde økonomi til 18 dages musikalsk ophold i den skotske musikhøjborg Glasgow!!

Karen Matherson

Karen Matherson

Centrum for hele halløjet er Glasgow Royal Concert  Hall med plads til mere end 2.500 publikummer,  The Old Fruitmarket – intimt uden at være småt, St. Andrews on the Square, The Arches, Tramway, Oran Mor, 02 ABC Glasgow, Tron Theatre og adskillige flere endnu. Hver på deres måde super spillesteder. Manden bag det hele (med masser af hjælpere) er stadig Donald Shaw, som tog over for nogle år siden og i øvrigt spiller i Capercaillie. Han har styr på alle de keltiske connections fra nær og fjern! God fornøjelse til Nikolaj, Ale, Rune, Helene, Harald og alle de danske fans, der har fået Celtic Connections i blodet. Og det kan kun anbefales.

Læs meget mere om steder, billetpriser, navne, workshops og alt muligt andet på

www.celticconnections.com

Michael McGoldrick. Foto: Mike Fabrizzio

Michael McGoldrick. Foto: Mike Fabrizzio