Trad-festen er startet i den irske hovedstad, og det er nu for 13. gang. Her fejres den traditionelle irske musik i fem dage – udover at den er der hele året. Men lige nu altså med særligt fokus. Festivalen tænker dog også så bredt, at folkemusikken i en mere moderne form også får sin plads under navnene folk og nu-folk.

Og som der skrives på festivalens website, så kan man altså også godt løbe ind i rock and roll. Med årene er festivalen nemlig vokset i størrelse, ambitioner og musikalsk bredde. Det er okay, det er stadig Irlands største traditionelle festival, og det er den altså blevet i årene siden 2006. Skulle du tilfældigvis befinde sig i Dublin eller være på vej til denne fede by – og det vil mange jo være! – så er det bare med at kaste sig ud i nogle af disse koncerter! Det ville jeg gøre. De store af dem koster en del euro, men der er mange gratis koncerter på en lang række pubber.

Tom Doorley, som vi kender fra Danú, hvor han var fløjtenist, åbnede TradFest torsdag kl. 13 i Dublin City Hall og blandt mange andre kan man i dag torsdag d. 24. januar høre Big Country i St. Patrick’s Cathedral og i St. Michael Church er der hyldestkoncert til ære for Eamonn Campbell, der desværre forlod os i 2017. Efter en lang karriere med The Dubliners fik han nogle år med The Dublin Legends, der spiller her denne aften, ligesom også Daoirí Farrell, Stocktons Wing, The Young Folk og Ailie Blunnie.

Brian Kennedy Pressefoto

Mange af koncerterne foregår i tre af Dublins kirker, således også en d. 25. med koryfæerne Andy Irvine & Donal Lunny (Øverste foto) i St. Patrick’s. Samme aften står The 4 Of Us fra Nordirland på scenen i det kendte og populære spillested Whelans. Blandt mange andre navne på festivalen kan nævnes Judy Collins, Martha Wainwright, Jarlath Henderson med band, Mairéad ni Mhaonaigh fra Altan og andre kendinge som Alan Stivell og Pierre Bensusan.

Enkelte koncerter er udsolgt, f.eks. med sangeren Brian Kennedy, der alt for længe ikke har spillet i Danmark. Han gjorde et enormt indtryk på mig, både da han første gang kom til DK sammen med Van Morrison og fik sit eget korte sæt midt i koncerten, og ved diverse solokoncerter siden. Nu er han fyldt 50 og helt åbenbart så populær, at hans koncert lørdag d. 27. januar på Rathfarnham Castle kl. 16 er udsolgt.

Det samme gælder John Spillanes Songwriting Masterclass lørdag formiddag, måske fordi han i sin glimrende bog ”Will we be Brilliant or What? Songs and Stories” hævder, at det er nemt nok at skrive sange! Men måske er det især, fordi han bare selv ér en ’brilliant’ aka strålende sangskriver med et helt specielt talent, en særlig stemme og masser af humor. Bogen, hvor man kan læse teksterne til mange af hans sange og ikke mindst historierne bag dem og om ham, kan varmt anbefales til enhver sangskriver og Spillane-fan.

Udsolgt er også Maria Doyle Kennedys koncert – og hvem er så hun, spørger du måske (eller ikke). Hun er langtfra traditionel, men et meget kendt navn på den irske musikscene, lige så vel som hun er en anerkendt skuespiller, der har medvirket i adskillige film og serier vist på dansk TV. Hvis du har set den vidunderlige film The Commitments fra 1991, ved du hvem hun er. Hun var en af de tre sangerinder i filmbandet, nemlig ’hende den mørkhårede’ og har ligesom de to andre i øvrigt gjort fin karriere i film, teater og TV- samt altså med sin egen musik og band.

Som et lille kuriosum kan jeg fortælle, at man hele TradFest igennem kan se en udstilling på Gallery of Photography på Meeting House Square midt i Temple Bar af den danske og seriøst anerkendte fotograf Krass Clement. Ligesom alle Temple Bars pubber vil storsumme af musik hele festivalen igennem – men det gør de fleste nu alligevel.

Læs alt om det hele på tradfest.ie og husk du heldig, hvis du befinder dig i Dublin i de kommende dage!

www.tradfest.ie