nikolaj og ale

Nikolaj Busk og Ale Carr

Seks dygtige musikere fra tre forskellige nationale genrer udgør Northern Lights: To skotter, to irere og to skandinaver. Fra Irland er det Niall Vallely på concertina og  fløjte- og bodhranspilleren Kieran Munnelly. Skotland repræsenteres ved harpespilleren Ailie Robertson og violinisten Donald Grant, og så deltager to medlemmer fra Dreamers’ Circus, nemlig Nikolaj Busk på klaver og harmonica, og cittern og guitar virtuosen Ale Carr fra Sverige. Det var Ailie Robertson, som tog initiativet til at samle de seks komponister og musikere.

“Vi kendte stort set ikke hinanden i forvejen,” fortæller Nikolaj Busk. “I den første samling var vi isoleret i en uge i bjergene i det vestlige Skotland uden internetadgang og uden mobilforbindelse for udelukkende at lave musik!”

“Total luksus,” tilføjer Ale Carr smilende.

Til Northern Lights repertoire har de seks hver skrevet en ny komposition specielt til ensemblet, hvilket resulterer i en koncertrække med spændende ny musik, funderet i traditionerne.

Nikolaj Busk fortsætter: “Nu skal vi så på turné i Skotland og spille fem steder, og vi slutter på Celtic Connections I Glasgow på søndag. Desuden skal vi også lave en plade. Alle har leveret noget til albummet. Fælles for os er, at der er en klar forbindelse til folkemusikken, men vi har alle en interesse for at eksperimentere. Der bliver mange store værker af 10 til 15 minutters varighed. Men det hele tager udgangspunkt i traditionsmusik.”

“Det minder meget om den musik, vi laver i Dreamers’ Circus. Jeg har ikke tænkt på at skulle lave  noget mærkelig musik. Jeg har bare lavet det, jeg plejer,” tilføjer Ale Carr.

Nikolaj Busk forklarer: “Irerne har f.eks. også lavet nyfortolkninger af deres traditionelle musik. Man kan godt høre, om det er irsk, skotsk, dansk eller svensk musik. Men det er ikke traditionsbundet.”

Sekstetten har planer om at tage på turné i Danmark og Sverige på et tidspunkt, og det bliver sikkert også til en tur til Irland. Men nu gælder det foreløbig koncerterne i Skotland, for der skal kigges grundigt i kalenderen for at få en turné på plads med Northern Lights.