Det er ikke ret ofte igennem årene, at den irske sanger Luka Bloom har spillet koncert i København eller Danmark, men dog nu og da. Nu kommer han for at spille i Lutherkirken på Østerbro, hvor han foruden et solosæt også skal have Østerbro Pigekor som backing. Måske er der stadig billetter – prøv www.billetto.dk eller i kirkedøren i Randersgade 3. Det er ikke første gang, for pigekoret mødte ham faktisk i Irland i 2012, og senere samme år spillede han med dem i København.

Luka Bloom har et nyt album, Refuge, ude her i oktober, og det er nr. 23. Hans mange albums er fyldt med især hans egne sange, som han har skrevet, siden han var en stor dreng i Newbridge i County Kildare. Her voksede han op som lillebror til sangeren Christy Moore og fire andre søskende, og han vidste tidligt, at musikken også trak i ham. ”It’s all about the song”, har han ofte sagt, og også, at ”jeg er altid sulten efter den næste sang. Det er nok derfor, at jeg har skrevet så mange. Sange er hjertets sprog”.

Og at skrive sange er jo mit job, siger han. Også og især at spille dem for et publikum.

”Det er her, de lever, og det er derfor, jeg skriver dem. Hvis jeg ikke har lyst til at spille en sang i Paradiso (spillested i Amsterdam), så er der ikke nogen grund til at skrive den. Jeg tænker altid på gigs og nye sange. Teksterne er egentlig kun vigtige, mens jeg skriver dem. Når jeg spiller live, så handler det mere om musikken, om rytmen, lyden, følelsen af sangene”, har han fortalt i et interview på Youtube.

Luka Bloom fik ikke succes helt fra starten af sin karriere, selv om han var en del af musikmiljøet i Dublin fra engang i 1970’erne, både solo og i bands. Han har altid været musiker. Men i 1987 havde han behov for en frisk start, og det fik han i New York og USA. På flyveturen derover besluttede han at fortsætte med et nyt navn. Så han skiftede sit rigtige navn, Barry Moore, ud med Luca Bloom. Og resten er historie, kan man sige, for at gøre det kort – og det virkede. Men det var nu nok ikke navnet, der gjorde det, men måske nok det, som navnet gjorde ved ham. I New York og i Washington DC, hvor han også boede, satsede han helt på egne sange. På at skabe sig en niche på egne betingelser. Siden har han udgivet mange albums, turneret i store dele af verden og har for længst bevist sine store evner som sangskriver og som guitarist.

To af hans kendteste sange er nok ”You Couldn’t Have Come At A Better Time” og ”Acoustic Motorbike” (og der er mange flere). En akustisk motorcykel er jo bare en cykel (genialt fundet på), og cykling er faktisk noget. Luka Bloom er meget glad for.

“At cykle er noget af det bedste, jeg ved. Jeg elsker udfordringerne, der er – at det regner, blæser, trafikken, at man punkterer, bjergene – det er selv det at være midt i den store natur, der fascinerer mig, og som er den største glæde. Jeg kan mærke det, straks jeg sidder på sadlen, så er der intet andet. Det er nemt at drømme, mens man cykler”.