HaynesWarren Haynes er mest kendt fra bluesrock-orkestrene The Allman Brothers og Gov’t Mule, hvor han har udviklet sine færdigheder som guitarist på en så overbevisende måde, at han nu rangerer som én af de allerbedste. Paradoksalt har hans talent som især slideguitarist overskygget, at han samtidig er en fremragende sangskriver og sanger. Heldigvis har han nu taget konsekvensen og allieret sig med rootsbandet Railroad Earth for at fokusere på sine sange ved at præsentere dem akustisk, og det har resulteret i én af de bedste americana-udgivelser i lang tid.

Ashes & Dust forener nogle af de bedste traditioner fra Sydstaternes musik med et nutidigt udtryk. Haynes kender sin blues, folk og bluegrass og bruger det som en organisk og naturlig baggrund for at fortælle sine historier om problematiske parforhold, om mistede venner og om et hårdtarbejdende og underbetalt folk, der kæmper for værdighed. I ”Coal Tattoo”, ”Company Man” og til dels ”Glory Road” er det tydeligt, at Haynes kender disse mennesker. ”Spots of Time” er et nostalgisk kik på ungdommen igennem et ’tidshul’. Så bliver der plads til en enkelt coverversion: Fleetwood Macs ”Gold Dust Woman” i en duet med Grace Potter.

Med partnerne Railroad Earth har Haynes fået et godt band at interagere med. Der er både stramme arrangementer og plads til løsere, improviserede forløb. Især er Tim Carbones violin tydelig i lydbilledet. Todd Shaeffer, guitar, John Skedan, mandolin, Andy Goessling, banjo, dobro m.m. og Carey Harmon, percussion samt Andrew Altman på bas udgør en sprød backing på albummet.

Mange af de nye LP’er, der udkommer p.t., indeholder enten en bonus-cd (i dette tilfælde med bonus-sange) eller en download-kode som supplement til vinylen. Hvis man vil se og høre Haynes live, så kan man glæde sig til november. For da giver han en sjælden koncert i Danmark – i Amager Bio, og hvis han er bare halvt så skarp, som da jeg for nylig oplevede ham til en koncert i London, så bliver det stort.