Fanø er kendt for sin natur, men også for dansen og musikken. Øen med ca. 3.400 indbyggere har store musiktraditioner, og den traditionelle folkemusik lever i bedste velgående, selv om man også kan møde andre genrer.

Når man har gået rundt og nydt naturen og den meget brede strand ved Fanø Vesterhavsbad og så på Løven & Nymfen opdager et opslag om musik den følgende aften med Troy MacGillivray fra Cape Bretton, Tove de Fries og Malene D. Beck, ja, så er man solgt, og det er bare om at møde op.

nanas stueHer oplevede vi traditionel Fanø-musik, men også melodier og toner fra Nova Scotia med den sympatiske MacGillivray på violin. Det var en nydelse at sidde sådan en sommeraften og lytte til de smægtende toner fra de tre musikere, forstærket med en ung guitarist fra Fanø Fiddlers.

Der er ofte live musik på Café Nanas Stue i Sønderho, og det var der også denne gang. Cafeen har et flisemuseum, fordi søfolkene fra øen ofte bragte hollandske fliser med hjem. De fungerede som ballast i skibene. Så med hollandske kakler og fliser med ”Firpas” (fire fliser sat sammen) som baggrund var det tid til at lytte til Christian Søgaard Trio (øverste foto).

Trioen med Søgaard på harmonika, bassist Jens Holgersen og Morten Nordal på guitar forstår at blande flere genrer. Der var verdensmusik, jazz og viser i forskellige indpakninger og krydret med instrumentale numre. Trioen er inspireret af multikunstneren Rune T. Kidde, og den havde flere sange på repertoiret med historiefortælleren og tekstforfatterens lyrik som omdrejningspunkt. Det blev derfor til både finurlige og mere eftertænksomme ord fra trioen. Og det blev en underholdende og hyggelig aften på Nanas Stue, som i øvrigt serverer egnsspecialiteten Bakskuld (saltet, tørret og røget ising). Fanø er fin, og man længes tilbage.

Troy MacGillivray, Malene D. Beck og Tove de Fries. Bemærk herren i baggrunden udenfor vinduet. Det er Sonnich Lydom fra Gangspil, der var med på en “lytter”.