De har fortjent høstet mange roser, de tre Egtved-piger, søstrene Louise og Charlotte Støjberg og Mette Kathrine Jensen. Således også her på rootszone.dk, hvor deres indtil nu tre cd´er er blevet særdeles flot anmeldt. Først kom Midnat (2008), så I vintermørkets hal (2010) og senest Fra Fynske Kyster – Zenobia spiller Carl Nielsen (2013). Lige nu arbejder de på den fjerde plade, der bliver en præsentation af egne melodier til både velkendte og nye tekster samt Mette Kathrines folkemusikkompositioner.

Louise Støjberg fra Zenobia

Louise Støjberg Fotos: Per Dyrholm

Opskriften er en virtuos, traditionsbærende og alligevel nyskabende fortolkning af den rige danske sang- og salmeskat, der gerne tilsættes såvel tangorytmer som traditionelle spillemandstoner. Det hele er syng-med-egnet og appellerer til den danske identitetsfølelse samtidig med, at det bringer minder frem om både barndommens morgensang, lyksalige højskoleophold, kirkegang og forelskelser ved lejrbålet. Og hold op, hvor er det smukt og holdbart! De tre kvinder kan mere end tre greb på klaveret, harmonikaen og guitaren. Deres toner væver sig legende let og fermt ind i hinanden med nyskabende variationer og improvisationer, og Louise Støjberg husker og fremfører med sin sang lange, komplicerede tekster med stor sikkerhed og imponerende hukommelse.

At det fungerer og bliver vel modtaget var jeg så heldig at være vidne til i De Gamles Bys Kirke i København. Et halvt hundrede og ifølge sagens natur overvejende alderstegne mennesker levede og sang med i en god times tid, der bød på såvel Aakjær som Carl Nielsen – og på Zenobias egne kompositioner. Sjældent har jeg hørt en så engageret fællessang som på ”Ole Sad På En Knold Og Sang” eller ”Marken Er Mejet”. Der er grøde og fremtid i den danske sangskat, når den præsenteres af Zenobia.

http://zenobia.nu/om/