Med gode samarbejdspartnere i Træden Forsamlingshus, kirken og den nystartede Købmandscafé fik de to barndomsvenner Ida Wenøe og Martin Therkildsen en flot debut som festivalarrangører. Der var stort set udsolgt til den nye begivenhed, så selv om regnskabet endnu ikke er gjort op, ser det ud til at løbe rundt. Det afslører musikeren og arrangøren Ida Wenøe, som tilfreds kan konstatere at kunne betale de deltagende musikere uden problemer.

En veloplagt Ida Wenøe

En veloplagt Ida Wenøe

Overliggeren var sat højt ved den nye festival, hvad angår den musikalske linje. Efter en kort velkomst i forsamlingshuset gik publikum de små fem minutter ad Trimmelbanken forbi Petroleumsvej til kirken, som i øvrigt er Danmarks femte højest beliggende.

Før alle koncerter blev der sunget en sang. Det var en ide, de to unge arrangører havde fået. De er begge opvokset i Træden, og ved de fleste arrangementer i forsamlingshuset blev der altid åbnet med en sang, så den tradition vil de gerne føre videre. Det er en del af et fællesskab med tryghed, nærvær, drømme og minder, og det er en part af den danske kultur.

Koncertrækken begyndte i kirken, hvor Ida Wenøe efter fællessangen selv åbnede festivalen med fine, poetiske sange både på dansk og engelsk. Koncerterne i kirken var akustiske, og det betød, at den fyldte kirkes tilhørere kunne nyde en flot lyd og klang i kirkerummet. Ida Wenøes smukke stemme kom helt til sin ret, især i nummeret Til jeg har dig, som hun har skrevet på Færøerne, hvor hun netop har turneret. Hun sluttede af med sangen Underligt forlegen, og som hun introducerede sangen, så passede den præcist på hende selv. For det var sådan, hun følte det ved at stå foran et publikum, hvor hun kendte mange fra barn- og ungdommen.

Mads Beldring

Mads Beldring

Efter en lille spadseretur tilbage til forsamlingshuset (som også blev rost af mange, fordi man lige kom ud i den friske midtjyske luft), præsenterede singersongwriteren Mads Beldring (øverste foto) sine folkelige sange med fine tekstbilleder, som skildrede meninger, historier, tidsbilleder og også gav lidt til eftertænksomheden. Senere på dagen fulgte den nye trio Lyspunkt, Kasper Kaae, også kendt fra Cody, canadiske Lydia Hol, og inden den afsluttende fælles-jam kunne man glæde sig over Floating Sofa Quartet.

Efterfølgende kunne Ida Wenøe med tilfredshed se tilbage på en succesrig lørdag: ”Både Martin og jeg har her til morgen hver især tænkt: Skal vi også lave en festival til næste år? Det bliver svært at sige nej efter de mange dejlige tilbagemeldinger, vi allerede nu har fået. Der har heldigvis været stor ros til de musikere, der har spillet, også selv om publikum ikke kendte den musik, vi havde valgt. Og vi kan også glæde os over, at fordelingen mellem musikerne var fifty-fifty mellem kvinder og mænd. I bl.a. Roskilde blev der jo klaget over, at der kun var 17 procent kvindelige musikere”!

Så de to unge festivalarrangører kan gå med oprejst pande, når de bevæger sig gennem deres barndomsby, for deres initiativ blev godt modtaget af både de lokale og de tilrejsende publikummer. I øvrigt var ikke kun overliggeren, som var sat højt. Træden Winter Folk kan også kalde sig den højst beliggende festival i Danmark!