Genbrug kan være nyttigt både for miljøet og i musikken. Ryan Boldt – frontmanden i The Deep Dark Woods – går tilsyneladende ind for genbrug. Han spillede bas i opvarmningsbandet Kacy & Clayton, og til gengæld spillede og sang både Kacy og Clayton med bagefter i bandet. Genbruget var til alles fordel.

Kacy Andersons milde, blide stemme har ikke nok nuancer til at gøre duoens opvarmningsoptræden interessant i det lange løb, men da hun kom på scenen igen sammen med Ryan Boldts mørke stemme, løftede det aftenens sjældne koncert i det godt fyldte Atlas i Århus. Hans dybe stemme og tunge sange om død, sygdom og sorg blev opblødt af Kacys smukke klang i f.eks. sangen The Birds Will Stop Their Singing, en dyster westernfortælling fra 1865. Den giver minder om Nick Caves mordballader, hvor han bl.a. sang duo med lyse kvindestemmer.

Selvom sangenes temaer er genbrug af kendte skæbneforløb, tabt kærlighed og grumme skæbner, så virker det som et nyt pust til en gammel genre. Der er god grund til, at nogle kalder The Deep Dark Woods for neo-folk. Alene deres navn – De Dybe Mørke Skove – antyder det mørke, der ligger i mange af sangene.

Musikken er noget af det mest rendyrkede americana med blanding af slide-blues, gospel og country-picking især på grund af guitaristen Evan Cheadle, og inspirationen fra The Band ses og høres tydeligt. Dog er orgel og klaver ikke med på denne turne, men til gengæld gav det luft til lange guitarforløb som fik tændt publikum op – og dermed også bandet.

Det var genbrug af det bedste fra den amerikanske musiktradition. Med bandets seneste plade Yarrow var de også udstyret med endnu flere stærke sange, som på et tidspunkt i koncerten nærmest blev afleveret som tre minutters popsange, uden at de dog mistede intensiteten. Bandet og ikke mindst frontmand Ryan Boldt var under koncerten smilende, men ikke særligt talende ud over at prise de gulerødder, som de havde fået serveret i et glas vand.

Men da Boldt i sidste nummer lagde guitaren, blev han grebet af en snakkesalighed, som var lige ved at ødelægge den gode oplevelse. Han vrøvlede sig igennem beskrivelsen af alle de byer på deres turné, hvor publikum ikke havde været lige så søde som i Aarhus. Han forsatte så snakken med en præsentation af bandet, hvor han småironisk og sludrende beskrev bandmedlemmerne. Jeg havde savnet snak fra scenen undervejs, men nu fortrød jeg det.

Lige præcis det forløb fortjener ikke genbrug. Ryan Boldt skal opleves syngende med guitaren om halsen og med sin nye udgave af The Deep Dark Woods. Forhåbentligt går der ikke fem år igen. I mellemtiden lyt til deres sjette album, den smukke Yarrow (2017).

Udover de nævnte (alle på guitar og sang) var det Mike Silverman på trommer og Clayton Linthicum på bas.

http://thedeepdarkwoods.com/