dougie maclean

Dougie MacLean

”Det er dejligt, at så mange kommer for at høre musik live,” sagde kulturredaktør Lene Kryger fra Fyens Stiftstidende i sin åbningstale og fortsatte: ”Det er også dejligt, at festivalen i Strib har forstået at bevare folkemusikken og nysgerrigheden og muligheden for at høre ny musik.”

Dermed var bolden givet op, og traditionelt kom Strib Skoles kor på cafescenen, og sammen med Ole Bregenborg blev musikken midtpunktet, og det fortsætter til og med søndag eftermiddag.

maclean

Dougie MacLean

Første band på den lille intime scene var Downtown Dynt med John og Brian O’Driscoll (far og søn), som bl.a. præsenterede irsk musik. I øvrigt var Brian O’Driscoll med til aftenens afslutning på samme scene, da han også spiller i det unge band Heartlands, som sluttede et alsidigt fint program af på den lille scene.

På den ene af de to store scener åbnede Dougie MacLean de musikalske festligheder med manér. Den skotske singersongwriter fra Perth, som også står bag den 10 dage lange Perthshire Amber Festival i efteråret, forstår kunsten at fange et stort publikums opmærksomhed, også i en stor hal. Hans fortællinger og historier blev leveret uden de store armbevægelser, men med lune og humor.

Han fik også hurtigt publikum til at synge med. For som han forklarede, så kan man altid synge med på et omkvæde, eller hvis der blot er noget, som minder om et omkvæde i sangene, for det er det, sangene er til for! Han fortsatte: ”Hvis I ikke kender de engelske ord, så syng bla, bla, bla ”!

The White Album

The White Album

Dougie MacLean fortalte også: Jeg har altid beundret Bob Dylan, især når han spiller mundharpe, så det prøver jeg også. Jeg kan ikke spille på den, men gør det alligevel og nok kun for min egen skyld. Ikke for jeres”. Inden han gav sin mest berømte sang Caledonia (kan høres herunder), var det sangen Feel So Near (i teksten til naturen), men ved aftenens koncert var det nærværet med publikum, der var i centrum – med hans poesi og lidt vemodige tekster, ofte hentet frem fra livets mange minder.

Der var temposkift og folkrock på programmet, da The White Album var næste band på scenen med både gode solovokaler og smægtende harmonier af de tre medlemmer Jacob Eilsø, Claus Arvad og Frederik Vedersø. Til aftenens koncert fik de hjælp af Morten Hyldahl på trommer og Morten Jørgensen på bas. The White Album leverede varen med et varieret sæt af melankolske og lidt vemodige toner. Men bandet har taget flere skridt op af den musiklakse stige, siden undertegnede hørte dem for flere år siden ved Spot Festivalen i Århus.

Man kan stadig nå at opleve den vestfynske festival, der fortsætter med fuldt program i aften.

The White Album

The White Album