Northern Assembly

Lørdag kl. 10.00 stod Northern Assembly på Torvescenen som duo i form af Dina Danielsdatter og Andreas Bevan. Det viste sig hurtigt at være en ideel start på en lang musikdag med et flot program. Duoens stilfærdige sange i et roligt tempo passede fint til tidspunktet på dagen, og det charmerende par præsenterede deres musik på allerbedste vis. Der var gode historier og blide toner fra Andres Bevans guitar, som blev suppleret af Dina Danielsdatter på enten mandolin eller keyboard. Duoen leverede harmoniske duetter, som det morgenfriske publikum nød til fulde.

Det skotske band Real Time med fire dygtige musikere, Kenny Speirs og John Rafferty på guitar, Tommy Roseburgh på keyboards og violinisten Carly Blain, klarede sig udmærket indtil for fem år siden, da de fik kontakt med sangerinden Eilidh Grant. Så fik bandet til gengæld et opsving, da sangerinden med den fantastisk flotte stemme løftede bandet fra et ”gennemsnitsniveau” til meget mere. Selv om Eilidh Grant nu oftest kan høres sammen med Real Time, optræder hun stadig i andre sammenhænge enten solo eller sammen med enkelte musikere. Hendes smukke stemme er både skarp og blid, og hendes vokal styrker bandet, som ellers kan virke lidt fastlåste på scenen. Der blev præsenteret traditionelle skotske og engelske sange, en enkelt på gælisk, men også egne kompositioner.

Eilidh Grant

Det sønderjyske band Downtown Dynt fyldte Torvescenen helt ud, selv om den ene side var åben. Så der var mulighed for, at flere publikummer kunne opleve den velspillende og velsyngende trio med deres trofasthed over for de irske sangtraditioner, hvor man bliver introduceret for alle de kendte toner og sange, enten i traditionelle udgaver eller oftest i bandets egne moderne udgaver.

Annika Aakjær

Lørdag eftermiddag kunne man nyde en lang række af festivalens musikere i en Festival session, som blev glimrende ledet af MC Hansen, mens aftenen var helliget danske sangskrivere i Kultur- og Fritidscentret. Aftenen blev afsluttet af Tina Dickow, men forinden havde man kunnet nyde fire meget forskellige koncerter af ca. en halv times varighed fra hver af de optrædende.

Duoen Fromseier & Hockings åbnede aftenens koncertrække med deres sødmefyldte, intense og nærværende musikalske lækkerier. Der var blandt andet en bornholmsk sang, hvor Ditte Fromseier var på hjemmebane med det sproglige, men hvor Sigurd Hockings er kommet godt efter det. I hvert fald i denne ene sang! Ellers var der en smuk vuggevise og et par traditionelle melodier, som duoen gav på smukkeste vis.

Guitaristen og sangskriveren Peter Viskinde kommer fra rockmiljøet, men har med tiden sat tempoet lidt ned og er nu anerkendt som singersongwriter. Han gav sine numre tilsat gode historier og demonstrerede sin instrumentale kvalitet med sin guitar.

Natasja Lee Dickinson modtager af “Årets Helge” var med ved Festival Session.

Annika Aakjær var et helt kapitel for sig. Den unge talentfulde sangskriver, sangerinde og skuespiller med rødder i det nordjyske fortalte et par fantastiske historier og gav et par dejlige sange i sin helt personlige stil, og hun forstår kunsten at jonglere med ordene på bedste pudseløjerlige vis. Og det er uanset, om hun fortæller eller bruger det i sine tekster. Absolut en se- og høreværdig koncert oplevelse, hvor man gang på gang måtte trække på smilebåndet og ellers blot nyde Annika Aakjærs sprøde stemme.

Aftenen blev afsluttet af Carl Emil Petersen, der også har et stort sangskrivertalent og kan kunsten at fortælle personlige historier med kant. Han er uden tvivl en ung mand, vi kommer til at høre meget mere til.