Pressefoto

Pressefoto

Lyberth er blevet 62, og næste år kan han fejre 40-års jubilæum som professionel scenekunstner. Han optrådte i starten ofte til politiske arrangementer og blev brugt i Inuit-frihedsbevægelsen i 1970’erne. Han var – og er stadig – først og fremmest lyriker samt en meget personlig sanger/sangskriver. Han har stadig den store stemme og styrke, ja – den er nærmest blevet større og fyldigere.

Han synger jo på grønlandsk, så hans introduktioner er naturligvis forklarende, men også fyldt med beretninger, anekdoter, humor og livsvisdom. Til aftenens koncert kom vi rundt om grønlænderen på bænken på Christiania, familien, om at male huset i Odense samt forskellige temaer og de inspirerede øjeblikke, hvor sangene bliver til. Han formidler et velkendt kærlighedsbudskab. ”Elsk livet for livet elsker dig” f.eks. er ét af hans citater.

Lyberth akkompagnerer sig selv på guitar, men var forstærket af en velspillende Kristoffer Jul Reenberg på keyboards. Især Hammond-orglet fungerede perfekt i de ikke-rytmiske sange, hvor de flydende harmonier og rundgange og de lange toner får lov til at svæve. Lyberth synger til hjertet og ånden, og hvis man lader sig føre med af musikken, kan det være en bevægende, spirituel oplevelse.

Til sidst lige en af hans introduktioner: Til dronningens 40-års regentjubilæum sidste år var Lyberth inviteret til at optræde. TV-produceren bad ham under lydprøverne forkorte en sang. Uden at spille Ridder af Dannebrog-kortet svarede Lyberth, at han skulle synge for dronningen – ikke X-Faktor, derfor hele sangen.

http://www.rasmuslyberth.com/