eivörFolkeuniversitetet i Århus stod i weekenden bag en spændende nyskabelse med arrangementet Nordiske Nätter, en tre dages festival om Norden på Moesgaard Museum.

Som det bl.a. stod i programmet: ”Publikum kan se, føle, høre, lugte, smage og opleve Norden. Norden gennem milliarder af år og museets udstillinger vækkes til live af landets dygtigste eksperter, forfattere, musikere og fortællere. Vikingetidens skik og brug sættes i scene, mens middelalderens mørke sider bringes frem i lyset. Du kan svælge i søbemad, lytte til den nordiske klang eller gå på opdagelse i historiens mysterier”.

Hans Christian Molbech og Molly Granhøj

Hans Christian Molbech og Molly Granhøj

I den musikalske afdeling kunne man i udstillingen om vikingerne møde to tredjedele af bandet Almune, som har specialiseret sig i middelaldermusik og ofte kan opleves på forskellige middelaldermarkeder. Molly Granhøj og Hans Christian Molbech præsenterede flere numre fra deres repertoire og forstod at forklare publikum om oprindelsen og historien bag musikken og instrumenterne, hvor nyckelharpe, harpe, fløjter, skalmeje med mere kom i brug.

Museets særudstillingslokale var i weekendens anledning lavet om til musikscene. Her var der totalt fyldt på de 400 pladser (og en del måtte gå forgæves), da Eivør Palsdottir gav en koncert, der ramte plet i Folkeuniversitetets nordiske koncept. I lokalet, hvor den meget besøgte særudstilling om den kinesiske Terracottahær sluttede 30. september efter seks måneders udstilling, måtte publikum overgive sig til den færøske sangerinde og sangskriver, og det kulminerede i et flere minutter stående bifald.

Forud havde den som vanligt barfodede sangerinde sammen med sine to musikere givet en flot koncert, hvor hendes smukke og styrkefulde stemme nok havde fået Grauballemanden til at rotere i sin montre. Og hun havde demonstreret den færøske tromme, da hun bl.a. gav solonummeret ”Trøllabundin”. Eivør sang flere sange på sit modersmål, blandt dem præsenterede hun flere numre fra sit allernyeste album ”Slør”. Desuden gav hun kendte numre på engelsk såsom True Love, Remember Me og Boxes. Søndag aften var der dansk folkemusik på programmet, da Svøbsk gav koncert med deres blanding af traditionel og moderne folk.