Himmerland. Foto: Claus Hellgren Larsen

Himmerland. Foto: Claus Hellgren Larsen

Folkemusik trives godt som koncerter i byernes fine koncertsale, men den mærkes mere umiddelbar i sine naturlige omgivelser som f.eks. høstfesten i Nr. Smidstrup, som foreningen Musik over Præstø Fjord arrangerer, og som efterhånden har fået navnet Nordisk Folk Festival.

På sjette år samles repræsentanter for den traditionelle nordiske folkemusik samt en lang række musikere, som tilfører programmet nyt roots-blod. Foreningen bag består primært af en flok gæve kvinder, og måske er dette årsagen til, at der, foruden musikken og dansen, er en lang række andre aktiviteter: Workshops, udstillinger, boder, oplæsning, spil, legepladser, jonglører, vikinger, hekse, dansetræ, kyssebænk, uddeling af priser og meget mere.

Himmerland er: Ditte Fromseier: Violin, sang, Morten Alfred Høirup: Guitar, sang, Eskil Romme: sopransax, Andrezej Krejniuk: El-bas, sang samt Ayl Solomon: Percussion. De kommer hver med forskellig baggrund, og det kræver mod, nysgerrighed og tolerance at forene så forskellige musikkulturer uden at det lyder alt for skizofrent. Eksperimentet er vellykket. Det har de bevist på andre koncerter og på deres plade, og det beviste de også i Nr. Smidstrup. Hopsaer, reggae, high-life og viser kan forenes. Det hjælper også, at deres musik er gennemarrangeret, og at de alle er meget dygtige på deres instrumenter. Violin og sax er naturligt de melodibærende instrumenter, men en virtuos bas blandede sig flot. De spiller primært eget materiale, men der blev også plads til en smuk, gammel skillingsvise.

Buskspil under frugttræerne. Foto: Claus Hellgren Larsen

Buskspil under frugttræerne. Foto: Claus Hellgren Larsen

Med et godt program, der strækker sig over fire dage, er der god grund til at afsætte mere tid til næste festival. Hvis Anne Grete og Søren igen vil stille hus og have til rådighed, og foreningen igen vil arrangere, så er dette et festivalformat, som yder musikken og gæsterne det allerbedste. I hyggelige og overskuelige omgivelser mødes man med instrumenter, dansesko og soveposer for at deltage. Sang, dans, optræden, buskspil og snak med familier, venner, børn, unge, gamle, nordiske broderfolk, ja, hunde og katte var der plads til under åben himmel, omgivet af nyhøstede marker og Præstø Fjord.

www.folkemusik.com

https://www.facebook.com/Musikoverpf?fref=t