IMG_3091Det var eksotiske virtuose-rier for kora – den 21-strengede ”harpe-lut”, som Lamine Cissokho præsenterede på den fjerde årgang af New Copenhagen Guitar Festival, som netop, er afsluttet. Som det hånden er blevet en tradition på festivalen, var udgangsreplikken festlig, folkloristisk musik fra et for os nordboere eksotisk land: Man bød denne gang på intet mindre end renlivet folkemusik fra Senegal! Cissokho, der til daglig bor i Kalmar, gav en stemningsfuld, smuk og meditativ koncert i det gamle københavnske Hofteater, hvor Struensee tilbragte sin sidste aften i frihed i januar 1772 til munter musik fra et maskebalsorkester.

Lørdag d. 13. august 2016 var det altså noget helt andet, nemlig Cissokhos to koraer, hans nynnen og sang, der fyldte den gamle sal. En kora er et 21-strenget instrument, hvis lyd minder om en blanding af en lut og en harpe. Det er fremstillet af en overskåret kalabas, hvorudover der er spændt et resonansgivende ko-skind. Instrumentet har to strengeholdere, og de to sæt strenge spilles med hver sin hånd.

Lamine Cissokho er født i Casmance i det sydlige Senegal, men i 2001 bragte et større musikalsk projekt ham til Sverige. Her har han bl.a. spillet med violinisten Maria Jonsson og multiinstrumentalisten Ale Möller.  Som han nævnte under koncerten, har han og Möller bl.a. spillet for den svenske konge, som Cissokho på stedet – som han har for vane – lavede en personlig sang til. Da han imidlertid havde vænnet sig til, at de fleste svenskeres efternavne endte på -son, kaldte han konsekvent kongen for Carl Gustavsson. ”Kongen tilgav mig fejlen”, sagde Cissokho, der siden er blevet flydende svensktaler. I sangen ”Nostalgie” har han endog indlagt citater fra folkevisen ”Jag vet en dejlig rosa”.

Cissokho skriver de fleste af sine numre selv, men har ladet sig inspirere af alt fra slavehandel til naturen og traditionen i sit hjemland. Hvis man skulle sammenligne ham med andre musikere, kunne det være Ali Farka Touré (1939 – 2006) og Tomani Diabaté (f. 1965) fra Mali.

Guitarfestivalen har lovet at fortsætte traditionen samme tid og sted til næste år.

www.copenhagenguitarfestival.dk