Efter forlaget og boghandlen Demos´ årsmøde søndag d. 19. marts gav den gamle ”proggräv”, som svenskerne gerne kalder deres viseveteraner fra venstrefløjen, Jan Hammarlund, en fin koncert. Den første af slagsen i København i lang tid.

Hammarlund er født i 1951 og har, siden han som 15-årig lærte at spille guitar med sit elegante fingerspil, sin fyldige, lyse stemme og tekster med kant i, været en fast kommentator til verdens problemer og glæder. Han spænder vidt og går ikke af vejen for at synge Edith Piaf eller Schubert, selv om det meste af hans produktion falder inden for Dylan/Baez-traditionen.

hammerlundI maj 2016 kom hans seneste cd, Vid Kajen. Titelsangen, der deler navn med Lulu Zieglers gamle hit fra 1940, handler om strejkebrydere og har en tekst af Mats Källblad, som bygger på en novelle af Moa Martinsson. Øvrige bidrag til pladen er ud over af Hammarlund selv af Turid, Stig Dagerman, Karin Boye, Hélène Bohman-Blomqvist og Maria Lindström.

I oktober 2016 deltog Hammarlund i 80 års-jubilæet for de Spaniens-frivillige fra Den Spanske Borgerkrig og gav bl.a. i den forbindelse en koncert på Universidad Juan Carlos i Madrid. Flere af de tilstedeværende i Demos´ bogcafé havde ligeledes været med til jubilæet.

Denne regngrå eftermiddag i Demos blev vægten meget naturligt lagt på Spanien, Afghanistan, Joe Hill og på Hammarlunds seneste cd. Et intenst lyttende publikum levede og sang med på sange som ”Last Will”, ”Hem från Afghanistan”, ”Joe Hill” og ”Vid Kajen”. Som ekstranummer gav Hammarlund sin svenske version af Ian Tysons gamle ”Someday Soon”, der på svensk hedder ”Närsomhelst” og handler om to fyres kærlighed.

Det er mærkeligt, sagde Hammarlund, at man pludselig er blevet så gammel, at man indser, at hvis nye generationer skal stifte bekendtskab med Violeta Parra eller Joe Hill, så er det én selv, der må fortælle om dem.

”Hvis I samler på antikviteter”, sagde han også, ”så har jeg taget nogle cd´er og min sangbog med til salg.” Og så henviste han i øvrigt til Spotify. Hermed anbefales både ”Vid Kajen” og Hammarlunds øvrige produktion gennem årene.