Hun er stadig på vej rundt i DK – den fine, irske sangerinde Eleanor Shanley med sine to musikere, Paul Kelly på violin og mandolin og den unge guitarist Niall Hughes. I dag d. 17. rammer trioen Hagges Pub i Tønder, som Eleanor Shanley nok har et særligt forhold til. Fredag gælder det Haslev Folk Club og lørdag Halkær Kro.

Forever Young var titlen på hendes seneste album, og denne vidunderlige Dylan-sang afsluttede hendes koncert i søndags i Copenhagen Folk Club på Metronomen (før ekstranummeret). Her havde et stort og dedikeret publikum tydeligvis en rigtig dejlig aften i selskab med Shanley, hvis charme er umiskendelig, og som indtil videre stadig ser ”forever young” ud. Hun har en stærk udstråling og kender klart sine virkemidler, og hvorfor skulle hun ikke det efter godt 30 år på scenen?

For hun har masser at have det i, selvfølgelig først og fremmest hendes flotte stemme, som et stort publikum overalt i verden for længst har anerkendt hende for. Men det charmerende, humoristiske og underholdende show, hun giver på både små (som denne) og store scener betyder også meget. Denne aften havde hun valgt at være i skovmandsskjorte, andre gange er hun i det store skrud. Jeg kan bedst lide hende sådan her. Hun iscenesætter sig selv som en, der kun synger om kærlighed, men ikke har held i den. ”Derfor er jeg sådan en bitter og forskruet person”, sagde hun, hvad ingen selvfølgelig tror på

Eleanor Shanley er fra Co. Leitrim, Irlands mindste county, som blev promoveret ivrigt af den veloplagte sangerinde. Hver gang hun sagde Leitrim, og det gjorde hun tit, løftede hun hænderne på en stærkt opfordrende måde, og så skulle vi alle sammen juble ooooooooooohhhh. Og det gjorde vi gerne. Denne nærhed med publikum kan hun bare, og hun ved, at vi ’adlyder’ hendes befalinger. Hun er ikke til at modstå, og det skaber en herlig stemning.

To fine sæt blev det til, hvor hun undervejs i begge overlod scenen til Paul Kelly og Niall Hughes, som lige gav den en skalle på instrumenterne med dels polkaer og dels reels. I andet sæt kom Martin O’Hare fra Copenhagen Folk Club, på scenen med sin bodhrán, og det skabte igen et nyt drive.

Blandt de mange fine sange undgik vi ikke ”From Galway to Graceland”, som jeg i starten for en del år siden ikke brød mig om – trods det, at den er skrevet af Richard Thompson. Jeg mente, at historien i den var så tumpet, og det gør jeg stadig. Men synge den smukt, dét kan hun. Ligesom Thompson selv. Hun fortalte, at hendes yndlingssang fra sangskriveren Boo Hewerdine er Dragonflies, som vi også fik – og mange andre trad, folk og roots-sange med gode historier indimellem. Jeg har nævnt Forever Young, en af mine egne favoritter, og rundede helt af med klassikeren ”Hard Times Come Again No More”

Eleanor Shanley fortalte også om sit projekt Garadice, som hviler på noget der hedder The Leitrim Equation Project, sammen med tre andre musikere, og de har nu udgivet et album sammen. Dette vender jeg tilbage til. www.garadicemusic.com Niall Hughes spiller også i gruppen Nava og Paul Kelly i The Dixie Mix Partyband