Cuttin' Grass. Pressefoto

Cuttin’ Grass. Pressefoto

Bluegrass Music Denmark startede 2014 med en vellykket og velbesøgt aften i Sydhavnen. Først på scenen var Cuttin’ Grass, som er et nyt dansk bluegrassband. Dvs. både John Mortensen (mandolin), Kim Gerling (dobro) og Palle Aabom (el-bas) er musikere, der i mange år har spillet i forskellige bluegrassbands, og som godt ved, hvordan god bluegrass skal spilles. Det er de også godt på vej til igen.

Efter er par numre lød de nemlig rigtig godt. Giv dem lidt tid, og de skal nok blive skarpere og tættere. Banjoisten (Finn Skov Nielsen) og guitaristen (Jakob Emiliussen) er også kompetente musikere, men især sidstnævnte er én af de bedste danske bluegrass-forsangere for tiden. På gammeldags facon blev det trestemmige kor ganske vellykket sunget i én mikrofon. Repertoiret er holdt i en smagfuld blanding af traditionel og kontemporær bluegrass.

Silver Dagger Foto: Claus Hellgran Larsen

Silver Dagger Foto: Claus Hellgren Larsen

Silver Dagger er et sprælsk ensemble. De var livlige på scenen, og deres repertoire er en broget blanding af amerikansk folkemusik, som stritter i alle retninger. Stilen er tættest på oldtime især p.g.a. clawhammer-banjoen (Hans Ole Madsen) og fiddlen (Mette Tolling), der også fungerede som bærende i musikstrukturerne. Disse trådte især frem i traditionelle instrumentalnumre som Arkansas Traveller og Angelina Baker. I modsætning til meget andet oldtime-musik er vokalerne fremhævet. To vikarierende sangerinder klarede sig godt igennem både sing-a-longs som Eight More Miles to Louisville, The Fox og I’ll Fly Away og balladerne If I Needed You og Silver Dagger. Nu var der ikke plads til at danse, men Silver Dagger spiller meget dansevenlig musik, og deres udadvendte og uprætentiøse stil er smittende.

En lovende start på bluegrassforeningens nye sæson. Mange af os holder meget af de udenlandske orkestre, der plejer at være på programmet, og mange af os elsker ny, original musik, men hvor er det glædeligt, at nye, talentfulde danske orkestre dukker op. Desuden er det også godt at blive mindet om, hvor meget folkemusik fra USA, der bare ligger og venter på at blive brugt.