Folk-festivalen i ”smilets by” sluttede søndag med to gratis koncerter. Den ene i Musikhuset med Denis Mclaughlin and Friends, den anden på Waxies, hvor der var irsk jam. Forinden havde der lørdag været koncert med Klezmer Duo i Højbjerg og to koncerter på Gyngen, hvor de helt store århusianske smil kom frem.

Elmøe & Hoffmann Foto: Franseska Anette Mortensen, www.franseska.dk

Lørdag eftermiddag åbnede de talentfulde musikere fra ROD dagens lange program på Gyngen. Det unge band bestod til dagens koncert af 12 musikere, og man kunne bemærke noget så usædvanligt, som at der ikke var to musikere med samme instrument! De præsenterede et meget varieret sæt med musik fra Shetland, valse, polskaer og en svensk vise med tostemmig a cappella sang. Flere melodier var skrevet af engelske Ian Stephenson fra Baltic Crossing, som har været en stor inspirationskilde for det unge band. Ligesom Hal Parfitt-Murray fra Basco har hjulpet bandet med arrangementer. Det var gennemgående et meget harmonisk og afvekslende sæt, de unge musikere havde fået sammensat, og som de præsenterede med stor dygtighed og stor spilleglæde, anført af Jonathan Fjord Bredholt som kapelmester for sine unge kolleger.

Aftenens første band var de to unge musikere, der udgør Elmøe & Hoffmann – violinisten Emma Elmøe og Villads Hoffmann på cittern. Deres smukke og indtagende, stemningsfyldte musik med en blanding af klassisk og folkemusik var nærmest en modsætning til det efterfølgende band. De to unge musikanter har selv komponeret og arrangeret deres musik, og det har udmøntet sig i en række beundringsværdige melodier og toner fra parret, som udviste et glimrende samspil. De sluttede af med et par rockede og heavy numre, så der blev en naturlig overgang til svenske Hoven Droven. (Øverste Foto: Franseska Anette Mortensen, www.franseska.dk)

Jonathan Fjord Bredholt, ROD, Foto: Franseska Anette Mortensen, www.franseska.dk

De fem svenskere, som vel kan kaldes festivalens hovednavn, fik hurtigt markeret, at de ikke var kommet for blot at give en koncert. De fik fra starten sat liv i publikum, så ordet festival blev med kraftigt tryk på ”fest”!

Bandet lagde ud med folkrock-toner, der fik gulvet til at gynge, da de med energiske udladninger lod instrumenterne yde deres absolutte maksimum. Så bandet fik hurtigt publikum til at fjerne de opstillede stolerækker og omdanne gulvet til et eldorado for hoppende, dansende og svingende glade mennesker. Saxofonisten Jens Comén gav et par flotte soloer, og var i det hele taget oppe på tæerne hele aftenen, sammen med violinisten Kjell-Erik Eriksson der stort set ikke stod stille under koncerten, og bandets guitarist Bo Lindbergs attituder var en heavyrockmusiker værdig.

Så det blev gennemgående en kraftfuld rytmisk affære, hvor der var plads til et par stille numre på bandets sætliste, som også indeholdt traditionelle nordiske toner. Men festen, glæden og energien var i højsædet under hele koncerten.

ROD Foto: Franseska Anette Mortensen, www.franseska.dk