Det er enestående, at vi nu kan føje jættestuer til listen over danske spillesteder. Vi har tidligere oplevet hvorledes den rytmiske musik har fundet vej til de underligste musiksteder. Lige fra paladser til nedlagte industribygninger, fra kirker til dagligstuer, fra festivaler til gadehjørner, og folkemusikken har gået forrest. Det har ikke været problemfrit, men vi har hurtigt vænnet os til det.

Takket være Hanne Methling kan vi nu også opleve jættestuekoncerter. Gitterlågerne åbnes og vi kravler ind i fortiden – og hun fortæller og synger os længere ind i mysterierne. Det hele er en god idé, veltilrettelagt og kan anbefales til både voksne og børn. Det er meget specielt, men med lidt små lys og siddeunderlag fungerer det faktisk fint.

Hanne Methling har ikke rigtigt trængt igennem medierne. Det kan dels skyldes hendes meget personlige sangstil, eller emnetunge sangvalg, dels det at hun ikke har optrådt så meget og nogle albums, som ikke rigtig er promoveret. Debutalbummet Hjertelarm kom i 1980, og så skulle vi vente til 1986 på efterfølgeren Kuglens Krystal og igen en årrække før det seneste, der hedder Katteguld, udkom.

Methling er en ener i dansk musik. En sanger-guitarist-sangskriver, som går sine egne veje, også med denne koncert- og foredragsrække i mange af vore jættestuer. Hun er tydelig optaget af historiens gådefuldhed og har sat sig ind i emnerne og ladet sig inspirere til at komponere en række sange, som prøver at sætte ord og følelser på vore forfædre. Disse sange er endnu ikke udkommet, men burde kunne fungere – også uden for gravmørket – i den moderne virkelighed. Hun er lige startet en turné, og hen over sommeren kommer hun nok til en jættestue nær dig.

hannemethling.dk

Methling