Især i denne måned er der rig lejlighed til at nyde de mange vokalensembler. Kirker, plejehjem, kulturhuse, torve og gader genlyder af blandede menneskestemmer i sang, og der er mange supplementer og alternativer til de gængse julesange.

VerdensKoret og KO(NU)R gav f.eks. en koncert i Sct. Matthæus Kirke på Vesterbro, Kbh. Verdslige og religiøse sange hentet fra især Øst- og Sydeuropa var på repertoiret. Ledet af Nini Julia Band og dirigeret af Signe Rasmussen og med dygtige solister gav de hver en afdeling samt til sidst nogle fælles sange. Det var en flot præstation med fremmedartede fraseringer og et behageligt alternativ til den rigide salmesang – og til storbyens trængsel og larm.

For en uges tid siden blev vokalensemblet Nevesta’s Voice hædret på DMA Roots med to fornemme priser, og folkemusikken fra hele verden har virkelig tiltrukket sangerne, hvad enten det er små grupper eller store kor. I 1980’erne blev især gospelkor populære i forsøg på at løsne vore stive kroppe og stemmer i rytmiske kor, og den senere tids bølge af fællessang har kun forstærket lysten til at synge sammen uanset alder.

De stolte kortraditioner har fået en forbavsende bredde og tilslutning. Dette er nok tydeligst i København, hvor de kendte hel- og halvprofessionelle institutioner som Københavns Drengekor, DR Pigekoret, Muko og Ars Nova mest har klassisk musik på repertoiret. Men også på arbejdspladserne genopstår gamle sangforeninger, og rundt omkring i bydelene opstår nye amatørkor, som sætter det folkelige og det sociale samvær højere end skønsang.

Pudsige kornavne som: Konekoret, Brummerne, Kvindekoret La’Hvine, Klappersangerne, The Lost Seamen (Christiania-koret), Fangekoret (Ikke det fra Nebukadnezar, men det fra de københavnske fængsler) og i samme forbindelse Københavns Politis Sangkor, som sidst i 2020 havde et Corona-hit! Og ikke mindst byens mange aftenskolehold med talrige anonyme kor giver deltagerne en værdifuld musikforståelse og skolerne og underviserne et fast indtægtsgrundlag.

København kan prale af meget, men byen har ret til at være stolt af dens store skarer af korsangere. Lige nu viser de sig frem, og folk holder af det og strømmer til. Vi har lært at lytte til og nyde menneskestemmen. Gerne a cappella. De analoge og rene stemmer. Stemmerne som blander sig uanset alder, køn eller etnicitet.

https://www.facebook.com/verdenskoret/ https://www.facebook.com/konurkoret

www.korsang.dk