Jason Isbell Presefoto

Jason Isbell Presefoto

Så har Tønder Festival igen disket op med flere spændende overraskelser. Ikke uden grund lanceres Jason Isbell som et af årets hovednavne, og Isbell er da også mere end stærkt på vej frem. Den amerikanske singer-songwriter/country-americana-rootsnavn spillede i Vega for få dage siden, og det er ikke en hvilken som helst country-folkesanger, der får lov til det. Han begejstrede både publikum og anmeldere. I en anmeldelse af albummet ”Something More Than Free” i juli 15 skrev Politiken, at ”det femte album viser, at 2013-gennembruddet med ”Southeastern” ikke var tilfældigt, men starten på en storslået serie sangskrivning med poetisk dybde og slidstærke melodier”, og ”han forvalter den melankolske country i tilværelsens lurvede hjørner”.

Michael Jason Isbell er opvokset i Alabama med masser af musik i familien, men også med en barndom, der gav grobund for sange med indhold. Han spillede i seks år med southernrock-bandet Drive-By Truckers og senere The 400 Units. I 2014 ryddede Jason Isbell bordet, da han vandt hele tre priser ved Americana Music Awards. I de sidste par år har han ikke bare sat sit klare aftryk, men er som 37-årig rykket frem i første række som en af de væsentligste yngre musikere på country-roots-scenen. Han er pt. på turne til flere europæiske lande og spiller f.eks. i Amsterdam på fredag, Bruxelles på lørdag, Paris mandag og derefter flere koncerter i England. Næste gang i Danmark bliver altså i Tønder.

Niels Skousen Foto: Robin Skjoldborg

Niels Skousen Foto: Robin Skjoldborg

En anden sanger af stor betydning er også ny på listen over årets festivalnavne, nemlig Niels Skousen. Han kan sandelig også godt prale af sine mange, væsentlige sange og har en karriere at være stolt af. Først en af de vigtigste i dansk rockmusik fra slutningen af 1960’erne, og efter en lang pause i 80’erne og 90’erne, hvor han især passede tjansen som skuespiller, vendte han utrolig stærkt tilbage med album-monsterhittet ”Dobbeltsyn”. Siden da er han blevet en elsket sangskriver og troubadour, som altid har noget væsentligt at bidrage med. Der er kommet flere albums, det seneste ”Smil eller Dø” i 2014, og har fået vigtige priser. Indimellem oplever vi ham heldigvis også sammen med den gamle makker, Peter Ingemann, og den udødelige og altid fascinerende ”Herfra hvor vi står” fra 1971. At Niels Skousen nu i en ældre udgave spiller i Tønder er smukt og rigtigt.

pol

Karine Polwart Pressefoto

Skotske Karine Polwart besøgte Tønder allerede i 2000 med Malinky, men har siden 2003 især fokuseret på sin (succesfulde) solokarriere. Hun har også læst filosofi og arbejdet for den sociale organisation Scottish Women’s Aid,og hendes engagement og politiske interesse er betydningsfulde for hendes sangskrivning. Første soloalbum ”Faultlines” kom i 03, og siden har hun modtaget masser priser, bl.a. fra BBC Radio2 for Best Original Song (to gange) og Scots Trad Music Award. Karine Polwart akkompagneres af sin bror Steven på guitar & vokal samt og Inge Thomson på accordion, perkussion & vokal.

Spirit Family Reunion fra USA er et seksmandsband med akustiske instrumenter, der har spillet sammen siden 2010. Kærligheden til country, bluegrass og traditionel folkemusik fra Appalacherne udmunder i det, man kunne kalde urban oldtime med masser af energi og tæft for traditioner. Det startede i Brooklyn og er fortsat på masser af turneer og festivaler, bl.a. den legendariske Newport Folk Festival. Gruppen har to albums bag sig fra hhv. 12 og 15. Nu bliver det Tønders tur, og Spirit Family Reunion er endnu et i rækken af spændende upcoming-navne, der allerede er godt på vej til at smide det der med ”upcoming” langt væk.

Yes!