Den årlige svenske Folk & Världsmusikgalan 2017 er både begyndt og godt i gang. Den kulminerer på lørdag d. 18. marts, hvor der skal uddeles ni årlige priser, bl.a. årets gruppe, artist, traditionalist, album, koncertarrangør mv. Gallaen foregår i en ny by hvert år, og denne gang er det tæt på Danmark, nemlig i Helsingborg med Dunkers Kulturhus som et naturligt centrum. Men hør her (DR!): Sveriges Radio P2 sender direkte hele aftenen.

FoVgala2017_webbDet meste af ugen står i folke- og verdensmusikkens tegn med koncerter, showcases, seminarer, workshops og messe lørdag, fester og altså supergallaaften lørdag d. 18 marts. Det hele finder sted for ottende gang og et hav af meget forskellige navne fra naturligt nok både folke- og verdensmusikken har modtaget priser, bl.a. de i Danmark kendte Sofia Karlsson, Hazelius & Hedin, Väsen og Ale Möller. Sidstnævnte spiller i Helsingborg torsdag d. 16. Blandt de nominerede er Ulrika Boden, Sara Parkman, Robert Robi Svärd, Tarabband, Östblocket, Världens Band med flere. 10 bands kommer på scenen og spiller, bl.a. nogle af de nominerede.

Hazelius & Hedin Foto David Brohede

Det er bl.a. helt fra Tornedalen langt oppe i Sverige Daniel Wikslund på fiol og Fredrik Hangasjärvi på ’dragspel’, tilsammen Tulipalo. Det er spillemandsparet Sara og Samantha (hhv. Parkman og Ohlander), der har rejst rundt med Fäboland, spillemandsmusik med Systerpolskan, seks kvindelige musikere fra Dalarne og Uppland, (Øverste Foto: Marco Gljinis/Kola Productions) som samarbejder med dén Benny Andersson, den gambianske koraspiller Dawda Jobarteh, der bor i København, og det er bl.a. en flamencoguitarist, en kurdisk sazspiller og musikere fra Uruguay og andre lande i Sydamerika, de lokale Frida Höfling og Emma Engström, der danner duoen 232 stränger – med flere.

Blandt de, der spiller i løbet af ugen, finder vi flere danske (+ med andre nordiske islæt) bands: Trolska Polska og Mamas Babegenush fredag, The Floating Sofa Quartet torsdag og Spöket i Köket – som selv kalder sig det 10-hovede folkemusikmonster. De er i øvrigt lige på trapperne med deres første album. Onsdag kl. 12 spiller den indiske trio Dakshin og til for-fest fredag spiller bl.a. Ahlberg, Ek og Roswall, som netop har spillet i København.

Det er og bliver stort, flot og farverigt, et musikalsk smörgåsbord, og det er i sandhed en sprudlende blanding af folke-, spille- og verdensmusik. Konferencier er Nadia Jebril, der er involveret i gallaarrangementet og programleder i netop SR2, og Owe Ronström, folkemusiker og professor i Visby på Gotland. Læs MEGET MERE på  www.folkgalan.se og lyt på www.sr.seP2