Pressefoto

Pressefoto

Kvintetten har netop spillet koncerter i det skotske og fik nedenstående fine anmeldelse på golive.blogspot15.dk, som rootszone.dk her har oversat. Ud af den korte tur fik Himmerland også tilbud om en 10 dages turné i det vestlige Skotland og Hebriderne i 2016. Desuden spiller på bandet på Celtic Connections i Glasgow sidst i januar.

”Jazzfolk?  Folkjazz?  Jeg spurgte guitaristen, hvordan han ville klassificere bandet. Han valgte den sikre vej ved at sige “verdensmusik”. Men lad os glemme genre-stereotypien! Himmerland er et fem-mands-band fra Danmark. Violin, sopransax, guitar, elektrisk bas og en virkelig underholdende percussionist fra Ghana.  De spiller et miks af selvskrevne numre og dansk folkemusik, både sange og instrumentalnumre. Musikken blander ikke blot folk og jazz, men tillige en myriade af andre indflydelser – ikke mindst fra takket være den ghanesiske musiker Ayi Solomon, der glad tonser løs på sine trommer og grej. Han hælder afrikansk musik og reggae ned i smeltediglen. Alle musikerne er højt kvalificerede og arrangementerne opfindsomme. Der er et excellent miks af langsomme og hurtige numre hele sættet igennem. Vokalen står violinist Ditte Fromseier Hockings for med sin søde stemme og klare formuleringer.  Der var et par forsøg på at få publikum til at synge, og den med nonsens-omkvædet lykkedes, mens vi var mere tilbageholdende, da vi blev opfordret til at synge på dansk. Bandet kan lide at interagere med tilhørerne og giver masser af information om hver melodis oprindelse – og serverede endda et par helt godt jokes på engelsk. De morede sig tydeligvis, og deres gode humør og humor var smittende. Ofte kan bands med jazzprætentioner have bassoloerne som det svage punkt – som anstrengende øvelser i narcissisme. Men sådan var det ikke her. Andrzej Krejniuk fra Polen var for mig den musiker, der allermest fortjener at blive fremhævet denne aften. Hans solo- og øvrige spil kunne selv amerikaneren Jaco Pastorius misunde ham, og derudover var han totalt beskeden omkring sine evner, da jeg talte med ham.

Pressefoto

Pressefoto

Ved koncerten spillede den skotske fiddler Eilidh Shaw fra The Poozies med. Den anden violin tilføjede gav musikken en meget fyldig lyd, og bandet spillede også med på noget af hendes musik, inklusive en vidunderlig melodi fra det fine engelsk-svenske band Swap.

En mindeværdig aften der bragte smil på alles læber. Nydelsesfuldt”!

Himmerland er foruden de nævnte Eskil Romme på sopransax Romme og guitarist Sigurd Hockings, der har erstattet Morten Alfred Høirup.