Rootszone.dk er naturligvis som sædvanligt på plads på Tønder Festival. Eller rettere sagt mange pladser, for der er så mange spillesteder og koncerter, at får gennemtrawlet festivalpladsen på kryds og tværs og hele tiden. På bare en enkelt dag får man vanvittigt mange musikalske indtryk, og dem kan du læse om her på siden i de næste par uger.

Huxi

Et af højdepunkterne i de forløbne tre dage var fredag eftermiddag, hvor Niels Hausgaard blev fejret i anledning af sin 75 års fødselsdag om nogle få dage. Telt 1 var propfyldt, og mange måtte ganske simpelt stå udenfor i det flotte, varme vejr, som TF er så heldig at have i år. Det skader absolut heller ikke stemningen, som er virkelig god og positiv.

En lang række musikere gav et eller to numre hver og fortalte historier om deres samarbejde med Hausgaard igennem årene. Det var folk som Signe Svendsen og Christian Alvad, Steffen Brandt, Kjartan Arngrim og Laura Mo, Allan Olsen og Marie Key, skotske Ian McCalman og irske Finbar Furey. Slagets gang blev ledet af den muntre og morsomme Huxi Bach. Naturligvis kom fødselaren også selv på banen og var vist ret tilfreds med den to timer lange koncert, selv om han oprindeligt skulle overtales til at blive fejret på denne måde. Til lykke, Niels.

Kjartan Arngrim, Fotos: Per Dyrholm

For mig var et højdepunkt også at høre Adam Holmes igen sammen med The Embers i det skønne Bolero spejltelt. Han har en af de stemmer, jeg holder allermest af. En stemme, der synes at kærtegne hvert eneste ord. Det var også en stor oplevelse at høre Savage Rose på Open Air, hvor bandet skød festivalen i gang torsdag middag med en meget veloplagt og spektakulær Annisette i absolut centrum. Sikke hun stadig kan holde et stort publikum til ilden og i sin hule hånd. (øverste foto)

Koncerterne har stået i kø, og netop overstået her i skrivende stund er den med Dervish, som har spillet sammen i 30 år og for nylig har modtaget en Lifetime Achievement Award. De væltede Telt 2 lørdag eftermiddag, og de gjorde det, fordi de spiller så stinkende godt. Så præcist og tight, at det er helt overvældende.

Numrene veksler i tempo, der er en del instrumentale og så sangene. De sange, som Cathy Jordan synger så forbasket smukt. Også hun kan kærtegne ordene, så man næsten må knibe en tåre. Det gjorde hun også med sit andet band, The Unwanted, som spillede to koncerter. Den første i et meget hedt Pumpehus, den anden i Jamteltet.

Der kommer mange flere reportager og anmeldelser fra Tønder Festival 2019.

 

tf 2019

Den canadiske ambassadør i Danmark Mrs. Emi Furuya

Tønders Borgmester Henrik Frandsen