Atlantic Blast

Atlantic Blast Pressefoto

Festivalen på den skotske ø Lewis på de Ydre Hebrider finder sted i de næste dage, 13.-16. juli, for 21. gang. Den ligger ikke sådan lige på alfarvej, men mon ikke alligevel enkelte danske folk/indiefans har været der – altså ud over denne skribent, som var der i den spæde start midt i 1990’erne. Siden er festivalen blevet større med flere scener rundt om på øen og dermed mere musik. Men stadig med hovedscene ved Lews Castle i hovedbyen Stornoway, hvor færgen kommer ind fra Ullapool.

Julie Fowlis Foto: Per Dyrholm

Julie Fowlis Foto: Per Dyrholm

Festivalen favner, som festivalen skriver det: “Keltiske kulturer tonet med kontemporær trad, rock, indie-folk og indflydelser fra verdensmusikken”. Programmet består af en del navne, som vi kender her, men faktisk også mange som de færreste nok har stiftet bekendtskab med (endnu). F.eks. Whisky Kiss, Woodenbox, Hunter And The Bear, Urban Teuchtars og The Sea Atlas, Astrid – og i øvrigt mange flere, man/jeg ikke lige kender – endnu.

Men så er der jo ikke mindst Runrig, elsket af danskerne og garanteret også på de gælisktalende Hebrider. Plus Julie Fowlis, Rura, Talisk, John McCusker Band, Skippinish, Breabach, Eddi Reader, Fara og Sam Garrett, Hayseed Dixie og Orphan Colours og flere endnu, og det hele er nærmest over os, hvis vi altså bare var der! For resten er der også et band ved navn Atlantic Blast – og det skal det nok blive på Lewis!

Det lyder som en spændende weekend, som jo nok bliver svær at nå i læsende stund. Selv om der med selskabet flybe (flybe.com) er hele 92 fly om ugen til Stornoway fra Edinburgh, Glasgow, Inverness og Berbecula og altså færgen fra Ullapool og fra naboøer. Godt for dem.

Til gengæld kan man sætte sig til at tjekke en hel masse af festivalens navne ud på YouTube, Spotify osv. God fornøjelse. Måske næste år ”live på Lewis”?

Hippy Joe Hymas fra Hayseed Dixie Foto: Per Dyrholm

Hippy Joe Hymas fra Hayseed Dixie Foto: Per Dyrholm

www.hebceltfest.com