Fra det kommende studieår bliver den dygtige og priste violinist & komponist adjungeret professor på folkemusikuddannelsen i Esbjerg. Her skal han inspirere og motivere de studerende på konservatoriet med projekter, fokusuger og andre aktiviteter.

Harald Haugaard er selv uddannet fra det, der i starten hed Det Fynske Musikkonservatorium og lå i Odense. For 10 år siden blev det fusioneret med Vestjysk Musikkonservatorium og kaldtes derefter Syddansk Musikkonservatorium (SDMK) og er placeret i Esbjerg. Haugaard var i en årrække engageret i etableringen og udviklingen af den danske folkemusikuddannelse, og han er for længst stærkt anerkendt som først og fremmest musiker, men også som formidler, inspirator og talentudvikler. Han er kunstnerisk leder af den dansk-tyske musikfestival folkBALTICA, der som alt muligt andet desværre måtte aflyses i år. Han turnerer over hele verden og har et stort internationale netværk, der vil gavne og glæde de studerende.

Harald Haugaard

”Harald Haugaard er en af sin generations mest markante og efterspurgte danske folkemusikere med et omfattende nationalt og internationalt kunstnerisk virke, en lang række roste udgivelser og omfattende turnevirksomhed bag sig”, udtaler bedømmelsesudvalget. Og foran sig, tør man vel også godt sige om den fynske topmusiker, der bl.a. spiller med fruen, sangerinden og violinisten Helene Blum – med og uden band i diverse størrelser.

”Musik er en af verdens vigtigste udtryksformer og stærkeste sprog. Den forbinder mennesker og ophæver kløfter imellem os. Der er brug for musik. Netop derfor har konservatoriestuderende en stor og smuk opgave med at formidle den til os allesammen. Jeg håber, at jeg som adjungeret professor kan bidrage yderligere til at motivere dem til det”, udtaler Haugaard, der på sit sidste semester som studerende i Odense købte sin tyske Klotz-violin fra 1760 hos Jens Stenz i Aarhus. Blandt seks forskellige violiner, som han hverken vidste pris eller andet om, valgte han Klotz’en udelukkende på dens klang og sjæl, og den har siden været nærmest jorden rundt.

Rektor Claus Skjold Larsen siger om valget af HH, at ”som forvalter af en stedbunden folkemusiktradition har Harald Haugaard en dyb forankring i den danske spillemandstradition. Han bidrager samtidig også til en stadig ekspansion af det musikalske mulighedsfelt. Med sit innovative og energiske drive er han en fremtrædende eksponent for udforskningen af nye udtryk på tværs af genrer og kunstneriske udtryk”.

Udnævnelsen er gældende for en femårig periode. En videregående uddannelsesinstitution kan tildele titlen adjungeret professor til personer uden for institutionen, som har et højt fagligt niveau, og som institutionen ønsker at hædre med denne titel og derved knytte nærmere til sig.

Bedømmelsesudvalget bestod af professor Sven Ahlbäck (Kungliga Musikhögskolan i Stockholm), lektor Kristine Heebøll (SDMK) og vicerektor Martin Gade (SDMK).

https://www.haraldh.dk/

https://www.sdmk.dk/uddannelser/folkemusiker

Harald Haugaard og Helene Blum