På Halkær Kro er de i fuld vigør med flere musikarrangementer her i foråret og meget andet på plakaten. Og den vigtige folk & roots-festival er tilbage på rette spor, altså på rette tidspunkt, nemlig første weekend i juni måned. Og som sædvanlig byder Halkær på en alsidig omgang, og der startes allerede torsdag d. 2. juni med musik i Ejdrup Kirke, der ligger seks kilometer fra Halkær Kro & Kulturhus på Halkærvej 59.

Her spiller skotske The Poozies. Fire kvinder startede bandet i 1991, og der har været flere udskiftninger undervejs, men to af de fire er med endnu. Anno 2022 består The Poozies af Mary McMaster på harpe, som har været med hele vejen, Eilidh Shaw, fiddle, Sarah McFadyen, fiddle/banjo og Tia Files, guitar. Den nuværende kvartet kaldes ”kronen på værket”, og de fire med egne kompositioner og stærke vokaler har masser at byde på. Også lørdag d. 4. på kroen.

Baltic Crossing

Også færøske Kvonn er gengangere på festivalen og består af Kristian Blak, Sharon Weiss, Angelika Nielsen, Ívar Bærentsen og Bárður Poulsen, og de kommer med sprudlende nordatlantiske musik. De spænder vidt, både hvad angår geografi og genrer. Fra Norden til Nordamerika og fra folkemusik til jazz, og hvad der måtte være ind imellem. De spiller både egne kompositioner og traditionel musik fra de nævnte egne, hvor de også har turneret i næsten fire årtier. Bandet spiller i Ejdrup Kirke og fredag aften i Halkær Kro & Kulturhus foruden deres danseworkshop lørdag eftermiddag.

Man kan da kun tænke diversitet med dette her program. De mange unge musikere fra Spöket i Köket (øverste foto) diverterer med et overflødighedshorn af fyrig og fængende flot folkemusik! Som Halkær Kro selv formulerer det, så er den musikalske menu ”en sindrig blanding af økologiske råvarer som f.eks. violin, fløjte og harmonika, anrettet på et sprødt leje af klaver, guitar og kontrabas, krydret med generøse mængder saxofon, klarinet, trompet og trombone. Det er en 10-personers anretning i et helt unikt musikalsk folkekøkken”. Og at den spiselige menu ligeledes er også værd at rejse efter, sådan er det på Halkær Kro.

The KutieMangoes byder ind med noget ganske andet, nemlig deres flotte udave af afrobeat/afrojazz . Siden de startede i 2012 er de blevet betydelige på den danske scene, men også ude i Europa og i Afrika, hvor deres vigtigste inspiration kommer fra. Med tre blæsere i front og landets stærkeste rytmesektion i ryggen runder KutieMangoes fredag aften af med koncert og bal, og det skal nok blive livligt og festligt.

Esko Jarvalä

Fra det store udland langt væk kommer endnu en skattet musiker, nemlig fransk-canadiske Yves Lambert, som vi lærte at kende med det store og meget fede La Bottine Souriant, som han stiftede i 1976 og forlod i 2002. I 10 år nu har han spillet i sit trioformat med Olivier Rambeau og Tommy Gauthier. Med sin lune udstråling, fortællekunst og den fransk-canadiske traditionelle musik fra Quebec og de to musikere i ryggen med violin, guitar og den berømte foot percussion skal trioen nok sørge for at engagerende publikum. Trioen har været der før og også denne gang som led i en hel lille DK-turné.

Og det samme gælder da den eminente og swingende folk-kvartet Baltic Crossing,, som blev dannet i 2004 og består af fem energiske musikere fra toppen af folkemusikscenerne i England, Finland og Danmark. De har i årene siden spillet en lang række store internationale koncerter og festivaler – og i mange andre sammenhænge også De fem musikere er Antti Järvelä/kontrabas, violin og mandolin, Ian Stephenson på guitar og toradet harmonika, Andy May på sækkepiber og klaver, Esko Järvelä på bratsch og violin – og vores egen flittige Kristian Bugge også på violin.

Baltic Crossing afslutter lørdag aften med bal. Men selvfølgelig tørner en del af musikerne igen sammen søndag, ligesom der under hele festivalen foregår andre ting, man forbinder med Halkær Kro, bl.a. mad og markvandringer.

Se bare selv på www.halkaer.dk