Det danske folkemusikband skal spille på den legendariske Glastonbury Festival, og det kan nemt blive for 100.000 publikummer. Festivalen har dog mange scener, hele 10 plus en masse særlige begivenheder og steder. Men det ændrer ikke på, at Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts, som den faktisk hedder, ligesom mange andre har fået øje på og ikke mindst øre for Habadekuks musikalske charme og power – og deres glæde og udadvendthed. Det har et væld af andre europæiske og canadiske festivaler gjort for længst.

Rasmus Fribo

Rasmus Fribo

At Habadekuk spiller festlig musik og kommer langt ud over scenekanten, ved de fleste nok, og man kan næppe være i tvivl om, at de otte musikere vil begejstre og vække evt. trætte fødder til live, når de ”blæser på” det hele. Saxofonist i bandet, Rasmus Fribo, siger:

”Det er fantastisk at opleve den interesse og åbenhed, der er for etnisk dansk musik ude i verden. Alle steder vi kommer, oplever vi en enorm respons på vores musik, som jo i virkeligheden er alle danskeres musik. Vi har haft nogle fuldstændigt sindssyge oplevelser med tusinder og atter tusinder af mennesker i fjerne egne af verden, som raver løs til en polka fra Læsø fra 1850’erne”.

Han fortsætter: ”Glastonbury’s booking af os i år viser, at folkemusik fra Danmark er noget, der regnes med ude i den store verden. Men vi bliver også ofte konfronteret med absurditeten i, at der er enorm efterspørgsel og interesse omkring etnisk dansk musik i udlandet, og at der så herhjemme i bedste fald rynkes på næsen af musikken, eller i værste fald at der mange steder er total uvidenhed og ligegyldighed over for dens eksistens. Der er da noget totalt knaldet i, at man kan stå og spille dansk folkemusik fra Lolland og Thy foran 30.000 storfestende mennesker midt i en regnskov på Borneo, men ikke er fine nok til at spille på f.eks. Tobakken i Esbjerg. Hvorfor er vi så bange for vores egen kultur, som hverken er kedelig, nationalistisk eller bagstræberisk. Den er tværtimod åben, relevant og i rivende udvikling, og musikken er skabt til dans og fest”.

Habadekuk Fotos: Per Dyrholm

Habadekuk Fotos: Per Dyrholm

Bandet har spillet på nogle af verdens største folk- og worldfestivaler i Canada, England, Skotland, Irland, Malaysia, Schweiz, Frankrig, Belgien, Tyskland, Polen, Norge, Sverige, Finland og Danmark, også på rigtig mange spillesteder og f.eks. (igen) på Tivolis Harmoni Pavillon mandag d. 7. september.

Habadekuk, der fandt sammen i 2006, er garanter for gammel, dansk spillemandsmusik, men i nye og spraglede klæder – og med masser af punch. Bandet har to prisvindende albums bag sig og fem Danish Music Awards. Det er Kristian Bugge, Peter Eget, Rasmus Brylle, Søren Lund, Theis Langlands, Jakob Holdesen, Anders Ringgaard og Rasmus Fribo, der lørdag d. 27. juni står på den kæmpemæssige festivals Avalon-scene.

Når man ser programmet, får man enorm lyst til at opleve Glastonbury, men der er altså udsolgt. Blandt flere hundrede navne er ud over en bunke kæmpe rocknavne, bluesnavne og alt indimellem dejlige folky navne som Adam Cohen, Donovan, Ron Sexsmith, Seth Lakeman, Cara Dillon, Ryan Adams og Christy Moore. Og altså Habadekuk som det eneste danske. Godt gået, drenge.

Se selv på www.glastonburyfestivals.co.uk og overvej næste år.

www.habadekuk.dk