Styregruppen bag Fanø-festivalen Godtfolk, som plejer at finde sted hen mod midten af september, har måttet tage den ærgerlige beslutning at aflyse årets festival. Folkemusikfestivalen har mistet dele af sit økonomiske fundament, og det er blot en af flere udfordringer. Aflysningen her i 2018 sker efter grundige overvejelser om, hvorvidt festivalen kunne gennemføres på trods. Godtfolk er et populært ”brand”, og at springe et år over er ikke så heldigt, ved arrangørerne godt.

Men 2018-pausen skal blot betragtes som en ”overspringshandling”, for det er den klare tanke, at festivalen vender stærkt tilbage i 2019. Her i september har arrangørerne valgt at gennemføre den traditionelle koncert i Nordby Kirke, som gennem årene har markeret festivalens afslutningen. Det bliver den 16. september med duoen Wenzell & Bugge.(øverste foto)

Festivalen beklager selvfølgelig dybt at måtte skuffe de musikere, der er indgået aftaler med, og naturligvis også de mange trofaste gæster fra Danmark, Sverige, Tyskland, Holland med flere. Men i stedet vil man altså bruge kræfterne på at sætte en god proces i gang frem mod et fornyet og bæredygtigt koncept for Godtfolk.

Arrangørerne havde allerede før de aktuelle udfordringer haft seriøse tanker om en fornyelse af det koncept, der har kørt siden 2003. Så nu vil de benytte denne ellers kedelige anledning til at arbejde frem mod en ny, men stadig original Godtfolk.

Hvert år har festivalen formået at præsentere en lang række kendte navne fra ind- og udland. Mange har undret sig over, men også værdsat, at det har været muligt at få så store navne som Oysterband, Wolfstone og mange andre til Fanø. Men mange danske folk-ikoner har også spillet på Godtfolk, og mottoet har altid været ”kvalitet og originalitet”. Lige så vigtigt har det været at fokusere på Fanøs lokale musiktradition som en central del af festivalen. Mange af de internationale musikere har lært Fanømusikken at kende og har bragt den med sig længere ud i verden.

Fremover ønsker festivalen naturligvis stadig at fremstå den ganske særlige festival, den har været i 15 år, for ellers har Godtfolk ingen eksistensberettigelse. Det er arrangørernes håb og forventning at vende stærkt tilbage i 2019 med et Godtfolk, som i den grad lever op til den hidtidige originalitet og kvalitet i Fanøs populære og intime festivalrammer.