For nylig kunne TF igen annonceret navne til årets festival og af meget forskellig karakter. Aktuelle prisvindere, skotsk sækkepiberock, veteraner og nye, yngre rootsfolk, ægte Mardi Gras Indians og flere endnu, selvfølgelig også dygtige Dinesen. Et begrænset antal endagsbilletter/armbånd bliver sat til salg 3. april 2017. Endags-armbånd til torsdag og søndag under festivalen koster 600 kr., og til fredag og lørdag er prisen 800 kr.

Young Seminole Hunters Pressefoto

Young Seminole Hunters Pressefoto

Sarah Jarosz (Pressefoto øverst) var på Tønder i 2011 som 20-årig, nu kommer hun tilbage som nybagt dobbelt Grammy-vinder for sit album ”Undercurrent”. Hun er i mellemtiden blevet et af de største navne på den amerikanske folk-scene. Allerede som 16-årig signede hun med det navnkundige pladelabel Sugar Hill Records, og hendes debut ”Song Up in Her Head” var i 2010 nomineret til en Grammy. Hun spiller mandolin, guitar, mandocello og banjo, og stemmen, ja, den er bare super! Et scoop at få Sara Jarosz til Tønder igen netop i år.

Sam Outlaw er countrymusikkens nye håb og har netop har vundet prisen for International Album Of The Year ved The UK Americana Awards 2017 for albummet ”Angeleno”. Han er på vej til at nå samme højder med sine stærke, ærlige og også vemodige som f.eks. Sturgill Simpson og Jason Isbell. Sam Outlaw skaber dog sin egen sydcaliforniske countrylyd, inspireret og påvirket af slut-tressernes countryrock, som især Gram Parsons og The Byrds stod for. Han har sit nye album ”Tenderheart” med til Tønder, som bliver hans eneste danske festival i 2017.

Vi får et gensyn/hør med New Orleans-bandet King James & The Special Men, denne gang i spændende selskab med Young Seminole Hunters. Ægte Mardi Gras Indians i historiske, kulørte gevandter og med autentisk Nola-stemning i musikken og ånden. De optræder i parader til det årlige, legendariske karneval Mardi Gras – ligesom 30 andre Mardi Gras Indian ”tribes”. Måske har du fået et indtryk gennem den fremragende TV- serie ”Treme” om New Orleans efter Katrina – fyldt med den stemninger, skæbner og musik. Eneste danske festival i 2017.

Ulaid Pressefoto

Ulaid Pressefoto

Også Brooklyn-bandet Spirit Family Reunion er med igen i år. Seksmandsbandet tager country, bluegrass og traditionel folkemusik fra Appalacherne under kærlig, kyndig og urban behandling på deres akustiske instrumenter, garneret med masser af vokaler. De har to albums bag sig og er i august og september på en længere Europa-turné. Tønder Festival er deres eneste danske destination i sommeren 2017.

Ulaid er måske nok et nyt band, men de tre topmusikere er nærmest yngre veteraner i den irske traditionsmusik. John McSherry, en mester på uilleann pipes, har før været med til at starte bands, nemlig Lúnasa og Tamalin. Fiddler Dónal O’Connor startede i Lá Lugh og anses som en af Irlands førende producere nu, mens guitarist Seán Óg Graham er forbundet med både Beoga og skotske Fiddler’s Bid. Sammen skaber de et præcist og blændende spillet miks af traditionel og ny musik og leverer den rene magi.

Tønderpublikummet kan også glæde sig til bandet med et navn, der er skabt til at blive forvekslet med et, rockband, vi ikke skal forbinde med TF. De hedder såmænd Red Hot Chilli Pipers, er fra Skotland og fyrer den max af med svedig rockspade og sækkepiber. Heftig ”bagrock”/sækkerock kalder de det og giver den gas med klassiske guitarriffs og rocknumre, vi alle kender. De skulle være garanter for et kiltklædt, hæsblæsende og humoristisk show. I deres spæde start vandt de talentshowet ”When Will I Be Famous”, og siden er de ikke stoppet – og er blevet ret berømte. Otte albums i bagagen og også de giver eneste danske festivalkoncert på Tønder.

Red Hot Chili Pipers Pressefoto

Red Hot Chili Pipers Pressefoto

 

Sidst men på absolut ingen måde mindst: En ældre, men excellent veteran, nemlig Hans Theessink, denne gang igen sammen med sin amerikanske blueskollega Terry Evans. Han/de behøver ingen introduktion, de giver os bare suveræn blues. Bum. Og så til en meget ung, vildt fremadstormende sanger og guitarist fra selveste Tønder, men nu i den grad kendt over hele landet og en af dem, hvis rigtig fede musik faktisk spilles på DR dagligt. Jacob Dinesen spillede på TF allerede i 2012, nu er han 21 og er i fuld gang med en mere end 80 koncerter lang turné. Hans andet album ”Brace Against The Storm” har gjort ham til en af landets største stjerner netop nu – og sandsynligvis i mange år fremover. Et kæmpetalent fra Tønder – dét er Jacob Dinesen!

Til slut et afbud: Amerikanske Sara Watkins har måttet melde fra, men mon ikke hun kommer en anden gang?