Degas 1

Pressefoto

Bassisten Jorge Degas har efter flere års solo- og duoprojekter af svingende kvalitet fundet sammen i en kvartet med sønnen og percussionisten Balalli Degas, saxofonisten Morten Øberg og sangeren Naja Storebjerg, som han har arbejdet sammen med i en del år. Jorge Degas Quartet pladedebuterede med ”Butterfly” sidste år, men kun på det brasilianske marked. Nu udsendes albummet også i Danmark og tak for det.

Skulle man kun sætte én etiket på ”Butterfly”, ville det nok være jazz. Men pladen er så meget andet. Melodiøs, nordisk folk og latinpræget pop. Jorges brasilianske rødder er tydelige som på den ørehængende åbningssang ”The Photographer”, på ”Love Is A Place Where We No Longer Live” og ikke mindst på afslutningsnummeret ”Sabiá”, som også var at finde på Xiame-albummet ”Canto d´Alma” fra 1995. Trioen Xiame, som foruden Degas bestod af et par dygtige tyske musikere, udsendte flere glimrende albuma i 90´erne med Jorges rytmiske og unikke basspil som et vigtigt element.

Jorge bosatte sig i Danmark i 1987, men er født og opvokset i Rio de Janeiro, hvor bassen blev hans vej ud af slumkvarteret. Den første af slagsen fik han som 13årig for at have fejet fortov foran en musikforretning. Siden turnerede han en årrække rundt i verden med brasilianske og internationale kunstnere som Paulo Moura, Alceu Valenca og Al De Meola, ligesom han har været studiemusiker på hundredvis af udgivelser.

Pressefoto

Pressefoto

Ses bort fra to numre er alle skæringer på det nye album selvkomponerede. Vi får en fin fortolkning af Carole Kings ”Will You Still Love Me Tomorrow” og Beatles-klassikeren ”Yesterday”. Sidstnævnte måske lidt vel fortærsket, men den redder sig lige hjem takket været en fin improvisation i slutningen.

Jeg savner måske lidt af den vildskab, Jorge har udvist i sit basspil på tidligere albums, og som kun anes momentvis her. På den anden side skal det indrømmes, at hans bas og Øbergs melodiøse saxofon klæder hinanden. En fusion af brasiliansk rytme og nordiske klange, som sammen med Storebjergs flotte vokal og den diskrete bund fra Balalli giver en flot helhed. Albummet, som er indspillet live på Fyn, er nomineret til en Grammy i Brasilien.

Jorge Degas Quartet: Butterfly. Tuia Records 2014. Læs mere her: http://www.jorgedegas.dk/