Fra sidste års Folk Award-fest. Foto: Hanne Budtz-Jørgensen

Fra sidste års Folk Award-fest. Foto: Hanne Budtz-Jørgensen

Lørdag den 29. november uddeles årets Danish Music Awards Folk. Igen i år spiller Jazzhouse rollen som Folkhouse (bør det ikke ske lidt oftere?), og huset fyldes med mange af tidens markante folkemusikere foruden et garanteret forventningsfuldt folk-publikum.. En stor del af musikerne er nomineret til en af årets priser, mens andre skal spille (eller begge dele), og violinisten Kristine Heebøll er konferencier. Netop i dag er der sat ekstrabilletter til salg.

folkdanmarkSom noget særligt for folkemusikkens DMA bliver der (naturligvis) budt op til dans, og musikken leveres af et til lejligheden sammensat Allstar-hold med Kristian Bugge som orkesterleder for Morten Alfred Høirup. Mette Kathrine Jensen, Sonnich Lydom, Anders Ringgard og Malene Daniels Beck.

Selvfølgelig er der også meget andet og forskelligt musik på programmet. Bl.a. Dreamers’ Circus, Folkeklubben, Arne Würgler med Sine Bach Rüttel & pedalsteel-ekvilibristen Nils Tuxen. Han var en del af gruppen Culpeppers Orchard og i en kortere periode også Savage Rose og har medvirket på og produceret en lang række rock-, blues- og folkudgivelser i ind- og udland. Banjospiller Sine Bach Rüttel har indspillet sit aktuelle dobbeltalbum “Det der er” (2013) sammen med Tuxen, og Folkeklubben er aktuel med deres andet album “Danmarksfilm”. Også folkrock-gruppen The Folk Factory, der er blandt de nominerede til Årets Nye Talent, skal spille ligesom det klezmer-inspirerede Umti Orkestar m.fl.

Signe og Arne . Pressefoto

Sine Bach Rüttel og Arne Würgler . Pressefoto

Der skal uddeles seks priser + Folk Danmarks Særpris. De seks kategorier er Årets Musiker/Sanger, Årets Komponist/Sangskriver, Årets Album, Årets Nye Talent, Årets Traditionspris og Årets Spillested. Se de nominerede længere nede i artiklen.

Kristine Heebøll har selv vundet adskillige Danish Music Awards, bl.a. med Trio Mio og som komponist. Hun er uddannelseskoordinator på Folkemusiklinjen på Syddansk Musikkonservatorium. Folkemusiklinjen er den eneste folkemusikuddannelse på højere niveau, og her er Ale Möller netop udnævnt som den første adjungerede professor i folkemusik. Når aftenens sidste pris er uddelt, spiller DMA Allstars op til dans, og efter midnat fortsætter festen med åben scene og session.

De nominerede til de seks priser afspejler i høj grad, hvor broget og vildtvoksende det danske folkemusikmiljø faktisk er med musikere i alle aldre og med enormt forskellige udtryk. Fælles for dem alle er det høje kvalitetsniveau, som bl.a. den omtalte folkemusiklinje kan tage æren for.

Årets Musiker/Sanger er Alan Klitgaard, Fromseier & Hockings, Hal Parfitt Murray, Jensen & Bugge eller Jullie Hjetland.

The Folk Factory. Pressefoto

The Folk Factory. Pressefoto

Årets Komponist/Sangskriver er Hal Parfitt Murray med Basco “The Remarkable Return of Old Man Basco”, Christian Alvad med “Travellers’ Touch”, Martin Seeberg med Trolska Polska “Moss”, Mikael K med Mikael K & Klondykes “Sange fra Nord” og Søren Korshøj med “Skyggen af sol”.

Til Årets Udgivelse/Årets Album er nomineret følgende: Habadekuk “Kaffepunch”. Mikael K & Klondyke “Sange fra Nord”. Trolska Polska “Moss”. Alan Klitgaard “Regnens Harpe” og Basco “The Remarkable Return of Old Man Basco”.

Om prisen som Årets Nye Talent kæmper Astrid Samuelsen, Bo Steen & Holst, Michael Hamilton, – Sherzandum og The Folk Factory.

Årets Traditionspris kan gå til Arne Würgler, Habadekuk eller Mikael K.

Og følgende glimrende spillesteder – Aksen/ Hørve Medborgerhus, Folk Roskilde, Hagges Musik Pub, Halkær Kro & Kulturhus og Klaverfabrikken Live – dyster om at blive selveste Årets Spillested.

Det skal nok blive en fed og fornøjelig prisuddelingsfestaften med fængende musik på Folkhouse i Niels Hemmingsensgade i Københavns centrum.

Danish Music Awards Folk 2014 arrangeres af Folk Danmark i samarbejde med og støttet af ROSA, DJBFA, DPA, DAF og DMF. PR og yderligere information hos Lone Lambert, info@folkdanmark.dk og simon@jazz.dk. Billetter hos billetlugen.dk

Folkeklubben og Dreamers’ Circus. Foto: Ard Jongsma