Med KOMOS har hovedstaden fået en festival, som lægger vægt på folk-musik bredt fortolket samt på kulinariske delikatesser. Med andre ord: God mad. Festivalens undertitel er nemlig ”Folk and Food in the Garden” – og denne have er selveste Kongens Have. Mere centralt kan det ikke blive. Tidspunkt 16. og 17. juni.

Kris Kristofferson Pressefoto

Kris Kristofferson Pressefoto

logo_blue_red-2Allerede offentliggjorte navne er koryfæet Kris Kristofferson, som kan fejre sin 81 års fødselsdag d.  22. juni. Den unge, danske komet Jacob Dinesen, engelske Passenger (Mike Rosenberg), svenske Lisa Ekdahl og Folkeklubben. Nu får de fornemt selskab af foreløbig fem meget forskellige navne fra både den danske og internationale musikscene.

KOMOS har nu hyret Dissing, Dissing, Las & Dissing, som med den 79-årige Povl Dissing i front i mere end 17 år har spillet utallige koncerter på tværs af generationer. De har sammen skabt fin dansksproget vise- og folkemusik med blues- og rockreferencer og udgivet seks albums. Povl Dissing kunne i 2015 fejre sit 50 års jubilæum! På KOMOS vil man kunne opleve nye udgaver af sangene på ”Svantes Viser”. Også det danske folk- og americana-navn Select Captain er på plakaten foruden den Boston-baserede progressive folk-duo Tall Heights, americana-duoen Smooth Hound Smith fra Nashville og det engelske femmands-folkband Matthew & The Atlas.

Til at præsentere og binde det hele sammen har KOMOS valgt DR-musikvært (samt musiker og musikelsker) Alex Nyborg Madsen. Han fattede for nogle år siden interesse for folk-musik og har siden præsenteret mange folk-navne i sit daglige program på P4 foruden at have sendt direkte fra Tønder Festival i nogle år. At folk’en i alle afskygninger hermed fandt vej til en stor lytterskare har haft uvurderlig betydning – og måske, hvem ved, et af afsættene til etableringen af denne nye festival.

Tall Heights er sanger/guitarist Tim Harrington og sanger/cellist Paul Wright. De har indspillet fem albums, det seneste og roste ”Neptune” kom sidste år. Det er første gang, duoen spiller i Danmark med deres minimalistiske set up med blot de to stemmer og to instrumenter. Den engelske singer/songwriter Matthew Hegarty og bandet The Atlas vil give os klassisk folk-musik tilsat melodiske og dynamiske elektroniske landskaber. Bandet har eksisteret siden 2010, har tre udgivelser bag sig og har bl.a. været support for Mumford & Sons. Hegarty er af britiske Q Magazine blevet udråbt til “the British Bon Iver”.

Smooth Hound Smith Pressefoto

Smooth Hound Smith Pressefoto

Bag den koncerttravle Nashville-baserede americana-duo Smooth Hound Smith står Zack Smith (guitar/vokal/foot drums/harmonika) og Caitlin Doyle (vokal/percussion). De har spillet sammen siden 2012 og har vakt opsigt med deres unikke rhythm & blues-inspirerede folk med streg under foot percussion, fedt guitarspil og rigtig meget tamburin. Duoen udgav deres andet album “Sweet Tennessee Honey” i januar sidste år og tog derefter på supportturné med The Dixie Chicks.

Select Captain er alias for singer/songwriter Kristian Gaarskjær. Med musikalsk afsæt i den amerikanske sangskrivertradition tager Kaptajnen og hans bandbesætning lytteren ind i et musikalsk univers, som er domineret af solide melodier og et stort, sfærisk lydbillede. Select Captain har udgivet en EP og to albums, det seneste, ”Strings & Feathers” kom i oktober 2016. På scenen står foruden Kristian Gaarskjær også Søren Vestergaard, Kasper Olsen, Johannes Gissel, Jonas Wegner og Morten Vestergaard.

På KOMOS Festival, der foruden musik og mad også ønsker at hylde fællesskab på tværs af alder, skal i alt 18 navne optræde, og vi venter spændt på mere nyt. Samtidig kan man opleve et lækkert, gastronomisk madprogram. En partoutbillet koster 665 kr. + gebyr, og senere bliver et begrænset antal endagsbilletter sat til salg.
www.komos.dk