Tønder Festival er igen klar med nye navne – denne gang hele otte, hvoraf fem ikke har spillet på festivalen før: Amerikanske Shovels & Rope, canadiske Kaia Kater og Tami Nielson, britiske Danni Nicholls og Foy Vance (øverste foto) fra Nordirland. Desuden to anerkendte og meget forskellige danske sangerinder: Laura Mo og Dorthe Gerlach – og ikke mindst irske Altan.

Kaia

Kaia Kater

Sikke en fantastisk buket med hovedvægt på Danmarks-debuterende, men internationalt anerkendte musikere og så lige elegant og smukt bundet sammen af et nu 30 år gammelt, men stadig vitalt og vigtigt trad-band med violinist og sanger Mairéad Ni Mhaonaigh i centrum. Hun og ægtemanden Frankie Kennedy startede Altan sammen, og indtil hans død i 1994 gjorde de bandet til et af de største og mest uafviselige traditionelle bands og største eksponenter for Donegals musiktraditioner.

Da Altan i 1996 udkom med ”Blackwater” på Virgin Records var det første gang, at et traditionelt band blev udgivet på et stort pladeselskab. Mairéad Ni Mhaonaigh har ført Altan videre i alle disse år, og det er stort og rigtigt, at de igen skal spille på Tønder Festival sammen med en masse nye, spændende navne.

Shovels & Rope består af parret Cary Ann Hearst og Michael Trent, som skulle have givet koncert på Tønder Festival allerede i 2015, men hendes graviditet satte al turnéaktivitet på pause. Så besøget i Danmark måtte udskydes til i år, hvor det anmelderroste americana-navn atter er på landevejen. De har masser af medvind og ry for med enkle midler at skabe en stor lyd, der rummer traditionsbevidst folk, ballader og punkblues. De spiller på de store amerikanske scener nu og har været support for folk som Jack White, Willie Nelson og Tønder-darlings The Avett Brothers. Hittet ”Birmingham”, der blev Song of The Year i 2013, taler for sig selv, og duoen anerkendes som en af de mest toneangivende folk-konstellationer lige nu.

Shovels

Shovels & Rope

Publikum i Tønder kan som altid glæde sig til at opleve navne, der er stærkt på vej frem: Danni Nicholls, Kaia Kater og Tami Neilson. Disse tre meget forskellige sangerinder danner sammen med Laura Mo, Dorthe Gerlach (som også giver koncerter med Hush) samt violinisten Sara Watkins (tidligere Nickel Creek) står for den kvindelige sangskriver-cirkel, Women’s Circle, som finder sted under festivalen. Radiovært Søren Rebbe skal være vært og konferencier for dette, og han glæder sig. Og der er også grund til at glæde sig til sangskriveren Foy Vance fra Nordirland, som blandt andre Ed Sheeran og Elton John for længst har opdaget og lovprist.

23-årige Kaia Kater fra Québec er banjospiller med styr på traditionerne, talentfuld sangskriver og vokalist med varm stemmepragt, og hun forener flere kulturer. Hendes far har afro-caribisk baggrund, men musikalsk kommer inspirationen især fra den canadiske folkemusik og traditionsmusik fra Appalacherne i USA. Hendes sange handler om den barske virkelighed, vi lever i, og i The Guardian skrev en anmelder, at Katers album ”Nine Pin” fra foråret 2016 er ”en triangel mellem bluegrass, Nina Simone og forfatteren Toni Morrison”.

Altan

Altan

Den britiske sangerinde og sangskriver Danni Nicholls har country, folk og amerikansk rootsmusik i blodet og har to roste albumudgivelser bag sig, indspillet i Nashville med nogle af countryhovedstadens bedste musikere. Hun blev allerede som barn forelsket i amerikansk folk, country og rock’n’roll via sin bedstemors pladesamling, og da hun arvede en guitar, satte det gang i musikken og sangskrivningen. Hun fik chancen i Nashville og indspillede ”A Little Redemption” i 2013 og ”Mockingbird Lane” i 2015. Begge blev meget vel modtaget.

Tami Neilson har power i sin stemmen og beskrives som noget af en ”red hot honky tonker”. En anmelder skrev, at hun bringer det samme ind i countrymusikken, som Amy Winehouse bragte ind i R & B-musikken. Næppe helt forkert, for Tami Neilson har fat i countrymusikkens stilsikre elementer fra 50’erne. Som purung var Tami Neilson en del af familie-countrygruppen The Neilsons, som i 90’erne havde stor succes i Canada. Hun flyttede til New Zealand og fik gang i en solokarriere, og især hendes to seneste albums ”Dynamite!” fra 2014 og ”Don’t be Afraid” fra 2015 har givet hende både priser og travlt turneliv.

Som rosin i denne pølseender en herre: Den nordirske sangskriver Foy Vance, som med ”The Wild Swan” har slået sit gennembrud fast. Hans fundament er ikke mindst den amerikanske rootsmusik. Den 41-årige Foy Vance har turneret længe og udgav sit første album i 2007, og rygtet om ham og hans evner begyndte at cirkulere blandt musikerkolleger som Bonnie Raitt, Elton John og Ed Sheeran. Både Sheeran og Elton John har haft Foy Vance med på turné rundt i Europa. Også i hans tilfælde er Tønder Festival ”first mover” ligesom så ofte før.

Danni

Danni Nicholls. Alle fotos pressefotos

Dorthe Gerlach (DK) er kendt fra duoen Hush, men har siden 2014 været i gang med en solokarriere. Albummet ”Natlys” kom med 11 sange på dansk, mens Hush arbejder med engelsksproget country-pop. Hun skal optræde både solo og med Hush, dvs. guitaristen Michael Hartmann, der også har produceret soloen.

Laura Mo har været en del af den danske scene i mere end 10 år og udgav ”Alkymi” i 2007 og ”Motel” i 2012, som begge modtog gode anmeldelser og prisnomineringer. Sideløbende har hun udgivet blandt andet albummet ”1717”, hvor kollegerne Povl Dissing, Allan Olsen og Rasmus Lyberth medvirker på herrekor, og der er nyt på vej i 2017. Hun er flittigt rejsende i musik, enten solo bevæbnet med femstrenget banjo, guitar og stortromme eller i trioformat med bassist og guitarist. Hun har talent, begavelse, musikalitet, integritet og originalitet. Go, Mo!

 

www.tf.dk