Cph.dox, altså Københavns Dokumentarfilmfestival, præsenterede en helt ny film om 83-årige Shirley Collins. Hun er ikke særlig kendt i den store offentlighed, men ikke desto mindre bliver hun omtalt som én af de væsentligste nulevende personer i folkemusikken.

Nu, hvor en anden folk-legende Joan Baez giver afskedskoncerter, er det paradoksalt, at Collins optræder for første gang i Danmark. Det sker d. 25 marts i Alice.Cph., og det er, som om verden først nu er blevet klar over Collins’ betydning.

Filmen er et godt bidrag til et indblik i hendes karriere. Man følger hende rundt i hjemegnen Hastings, England, hvor hun fortæller om sin opvækst, hvor hun møder flere af nutidens populære folkemusikere og også er ved at indspille sit seneste album Lodestar. Via arkivmateriale kommer vi med på en unik tur i USA’s sydstater, som hun foretog med kæresten Alan Lomax, hvor de i slutningen af 1950’erne sammen lavede de såkaldte felt-optagelser med en lang række af de musikere, som vi nu kun kender takket være deres indsamlingsarbejde.

Shirley bliver også kaldt gudmor til opblomstringen af den britiske folk og folk-rock. Dette bliver kun sporadisk belyst, men vil iflg. produceren, som jeg fik en snak med efter filmen, omtalt i en kommende bogudgivelse. Forhåbentlig bliver filmen snart mere tilgængelig. Der er nemlig god grund til at kende mere til Collins’ rolle i folkemusikkens historie – eller bare nyde en frisk og kær gammel folklorist og musiker.